Огненият ад в Гърция раздели остров на две

Въпреки трудната обстановка туристите продължават да пристигат в цялата страна

Огненият ад в Гърция раздели остров на две | StandartNews.com

Вторник е пореден ден с много високи температури и пожари в Гърция. Властите забраниха дори да се влиза в гори и паркове, предаде БНР.

Въпреки трудната обстановка туристите продължават да пристигат в цялата страна, съобщават хотелиерите.

Пожарът раздели остров Родос на две части, като едната е опустошена от огнената стихия, съобщават местните жители. Осми ден пожарникарите се опитват да загасят огъня, но се разпалват нови огнища от вятъра. Част от огнения фронт е овладян, според огнеборците, които са на Родос. Фермер е в неизвестност от вчера и го издирват доброволци и пожарникари. Все повече туристи напускат острова.

Критично остава и положението на остров Корфу. Над десет села са евакуирани. Туристите бяха преместени на незасегнатата част на острова. Много от чужденците напуснаха Корфу. Кметове съобщават, че имат данни за умишлени палежи на Корфу. Прокуратурата разследва.

Стотици са пожарникарите на двата острова, които се борят с пожара. Надеждата е овладяване на ситуацията със самолети и хеликоптери, които гасят по въздух.

Към момента няма подадени сигнали за помощ от наши сънародници в Гърция заради ситуацията с пожарите. Местните власти действат организирано и се подава адекватна информация, заяви пред БНР Таня Димитрова, директор на ситуационния център на Министерството на външните работи.

На Корфу са били евакуирани около 2400 души. На острова има малка българска общност – под 100 души, уточни тя.

По думите ѝ в три от населените места на Родос около 2000 туристи са били върнати обратно по хотелите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай