Обвиниха в пиратство активистите на Грийнпийс

Обвиниха в пиратство активистите на Грийнпийс | StandartNews.com

Амстердам. Руската прокуратура повдигна обвинения в пиратство срещу активистка на „Грийнпийс", която протестира срещу нефтодобива в Арктика, съобщиха от природозащитната организация. Видео операторът на свободна практика, който документира събитията, също е обвинен в пиратство. Наказанието в подобни случаи може да е до 15 години затвор.

Очаква се обвинения да бъдат повдигнати и срещу останалите активисти на „Грийнпийс" през следващите дни.

„Обвинения в пиратство са повдигнати срещу хора, чието единствено престъпление е, че имат съвест. Това е посегателство срещу самите принципи на мирния протест. Обвиненията са абсурдни и неприемливи, ирационални и целта им е да ни сплашат и да ни накарат да млъкнем. Но ние няма да бъдем укротени.", заяви Куми Найду, изпълнителният директор на „Грийнпийс".

„Това е най-сериозната заплаха, отправена към „Грийнпийс", откакто френските тайни служби взривиха кораба „Рейнбоу Уориър" и убиха колегата ни Фернандо Перейра, защото протестирахме срещу тестването на ядрени оръжия в Тихия океан. Три десетилетия по-късно активистите на „Арктик Сънрайс" се изправиха срещу мощните интереси на петролната индустрия – и сега могат да прекарат дълго време в руските затвори. Призовавам всички, които някога мирно са заставали зад кауза и са издигали гласа си в защита на нещо, в което вярват – присъединете се към нашето искане за освобождаване на задържаните 30", смята Найду.

„Екипажът на „Арктик Сънрайс" протестира при нефтената платформа на „Газпром", защото искаше да свидетелства за бавното, но безпощадно унищожаване на Арктика. Ледът намалява, петролните компании отиват все по-на север, всички видове са застрашени, включително ние, хората. 30 жени и мъже направиха нещо за Арктика – заради всички нас. Сега е наш ред да застанем зад тях", каза още директорът на "Грийнпийс".

Обвинения засега са повдигнати срещу Ана Паула Алминхана от Бразилия и видео оператора Киерон Брайан от Великобритания.

Капитанът на „Арктик Сънрайс" Питър Уилкокс – в момента в руски затвор – бе и капитан на „Рейнбоу Уориър", когато корабът бе взривен през 1985 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай