Обсъждат тотална забрана на алкохола в Индонезия

Обсъждат тотална забрана на алкохола в Индонезия | StandartNews.com

В Индонезия две от ислямските местни партии са предложили да се забрани продажбата и консумацията на алкохол. Нарушителите на забраната ще прекарват до две години в затвора, ако промените бъдат приети.

В местния парламент веднага беше повдигнат въпроса за това, че забраната на алкохола ще се отрази негативно на туризма, които е силно развит в ислямската държава.

Вносителите на законопроекта изтъкват, че настояват за забраната водени не толкова от религиозни причини, колкото от съображение за здравето на хората. Абдул Хаким от "Партията на просперитета и справедливостта" казва: "Това не е религиозен или идеологичен въпрос. Става въпрос за децата на нацията ни."

Забраната ще засегне производството, дистрибуцията, продажбата и консумацията на напитки с алкохолно съдържание над 1%. Това засяга оризовото вино, което е традиционна напитка за архипелага и присъства в живота на хората ежедневно.

За да стане реалност исканото от ислямистите, то законопроектът трябва да бъде подписан от президента Йоко Уадодо, койото встъпи в длъжност миналият октомври. Уадодо беше обещал да предприеме радикални действия срещу нарко дилърите и за няколкото месеца на поста прие редица мерки в тази насока.

Все още не е ясно как това ще се отрази на туризма и дали забраната ще важи за туристите. Министърът на икономиката каза: "Не трябва да изпадаме в крайности, защото може да унищожим целия сектор. За някои хора на запад е ежедневие да пият алкохол."

Обмислят се изключения, като е възможно да се изключат от правилото хотелите от по-висок клас, както е целият остров Бали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай