Обама в Аржентина 40 г. след "Мръсната война"

Обама в Аржентина 40 г. след "Мръсната война" | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама пристигна в Аржентина на двудневно посещение. То дава знак за затопляне на отношенията с икономически закъсалата южноамериканска държава, но също така съвпада с 40-ата годишнина от военния преврат, извършен с подкрепата на САЩ, съобщи Франс прес. Аржентина е следващата спирка на Обама след историческото посещение в Куба. Придружават го отново първата дама Мишел Обама, двете им дъщери и тъщата му. Обама ще се срещне с новия аржентински президент Маурисио Макри, който даде знак, че иска по-силни икономически връзки с Вашингтон и други свободни пазарни икономики.

Посещението на Обама съвпада с 40-ата годишнина, която се навършва днес, от началото на бруталната военна диктатура в Аржентина, която доведе до смъртта или изчезването на около 30 000 души. В четвъртък американският президент планира да отиде до парк, построен в памет на жертвите.

Разсекретени американски документи показват, че САЩ са подкрепяли военната хунта, въпреки че тя нарушавала човешките права. САЩ обявиха миналата седмица, по искане на аржентинското правителство, че ще разсекретят още военни и разузнавателни документи, свързани с периода, известен в Аржентина като "Мръсната война", продължил от 1976 до 1983 г.
Някои критици на посещението се зарекоха да организират протести. В миналото критици са призовавали САЩ да се извинят за подкрепата към военната хунта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай