Обама: Светът ни завижда

Обама: Светът ни завижда | StandartNews.com

САЩ отказват споразумение за нешпионаж с Германия

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че другите страни завиждат на САЩ, в обръщение към американците по повод националния празник 4 юли, съобщи АФП.

"Преди 238 години нашите основатели се събраха във Филаделфия, за да поставят началото на американския експеримент. Тези патриоти се обединиха около една проста истина - че всички ние сме равни, че Създателят е дал на всички определени неотменими права и сред тях са правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие", каза Обама. "Това убеждение ни помогна да изградим нашата демокрация, която е най-силната в света, нашата средна класа, която е най-голямата в света, и нашата армия, която е най-могъщата в света", подчерта Обама. "Днес в света няма страна, която с готовност не би си разменила местата със САЩ", допълни президентът.

За празника американският президент получи поздравление и от руския си колега Владимир Путин. Путин изпрати телеграма, в която изразява надежда, че богатите със своята история двустранни отношения ще се развиват на прагматична и равноправна основа независимо от трудностите и разногласията.

Междувременно Белият дом съобщи, че няма намерение да сключва споразумение за нешпионаж с Германия в опит да се изгладят отношенията между двете страни след разкритията на Едуард Сноудън, че САЩ са подслушвали канцлера Ангела Меркел. "Ние няма да имаме споразумение за нешпионаж", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс пред журналисти. Роудс заяви, че "ще е необходимо време и оздравителен процес чрез диалог", за да се реши въпросът, но САЩ трябва да намерят баланса между новите ограничения върху шпионажа и нуждите от събиране на сведения.

САЩ приземиха изтребители

Американските военни напълно прекратиха полетите на своите нови 97 изтребителя Lockheed Martin Corp F-35 до завършване на всички необходими проверки. Това решение е било прието след инцидент с един от самолетите в авиобазата във Флорида, съобщи Ройтерс. Инцидентът със самолета е станал на 23 юни. При излитане двигателят на самолет F-35 изгорял и пилотът бил принуден да катапултира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай