Обама се среща неофициално с Ердоган

Обама се среща неофициално с Ердоган | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама ще има неформална среща с турския си колега Ердоган. Информацията за това се появи ден след като стана ясно, че при посещенинето си в Америка Ердоган няма да има контакт с Обама.

По-рано стана ясно, че Обама е отклонил предложението за лична среща с турския си колега. От Белия дом призоваха този отказ да не се приема като проява на пренебрежение.

Ердоган ще бъде един от 50-те световни държавници на срещата за ядрена безопасност във Вашингтон в четвъртък и петък. По план той трябва да се срещне официално с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

През последните дни редица анализатори коментираха, че отказът на Вашингтон е заради несъгласие около Сирия и посоката, в която се движи турската вътрешна политика. На пресконференция в Истанбул в навечерието на пътуването си, Ердоган заяви, че среща с Обама е планирана, а малко след това кабинетът на Байдън обяви, че вицепрезидентът ще приеме турският държавен глава в четвъртък.

Разделителна линия между двамата лидери е свързана с кюрдското присъствие в северната част на Сирия. Малцинството е подкрепяно от САЩ заради борбата на милициите му с "Ислямска държава", докато Турция счита сирийските кюрди за заплаха за националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай