Обама отмени два международни форума и среща с Путин

Обама отмени два международни форума и среща с Путин | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама отмени обиколка в Азия заради правителствената криза в Съединените щати. Той ще изпусне два международни форума, на един от които трябваше да разговаря с руския си колега Владимир Путин за конфликта в Сирия.

Вместо него ще замине държавният секретар Джон Кери. Той ще участва в срещата за Източна Азия в Бруней и на конференцията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Бали. По време на втория форум се очакваше САЩ и Русия отново да обсъдят ситуацията в Сирия. След това Обама трябваше да продължи с държавни посещения в Малайзия и Филипините.

Голяма част от правителствените служби в страната спряха работа, след като Конгресът не успя да приеме бюджета.

„Отменянето на визитата е поредно последствие от действията на републиканците в Камарата на представителите, които предизвикаха блокиране на правителството", се казва в изявление на Белия дом.

„Това напълно предотвратимо спиране на работата възпрепятства възможността ни за създаване на работни места чрез американски износ в най-големия регион с развиващи се страни в света", се казва още в съобщението.

Междувременно правителствената криза вече показва отражения в страната, коментира Би Би Си.

Транспортната служба не започна разследване на автобусна катастрофа с осем загинали, а министерството на труда обяви, че няма да публикува данните за безработицата през септември, тъй като не работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай