Обама и Ердоган разговаряха за конфликта в Сирия

САЩ с нови санкции срещу Сирия

Обама и Ердоган разговаряха за конфликта в Сирия | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че САЩ запазва правото си да прибегне до дипломатически и военни средства, ако получи убедителни доказателства, че правителството на Башар Асад е използвало химически оръжия в гражданската война в Сирия, предаде Ройтерс.

На съвместна конференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който гостува във Вашингтон, Обама отбеляза, че има данни за употребата на химически оръжия в Сирия, но че е необходимо да бъде придобита "още подробна информация" за потвърждаването на тези данни, преди да се реши как да се реагира. Американският президент заяви, че едностранни действия от страна на САЩ няма да бъдат достатъчни за решаването на конфликта.

Обама каза още, че двамата с турския гост са разговаряли "интензивно" за това как по-добре да бъде подпомогната сирийската опозиция, да се подобри доставянето на хуманитарни помощи за Сирия и да се засили международният натиск върху Асад да се оттегли от властта.

"Няма магическа формула за справяне с изключителното насилие и трудната ситуация в Сирия", обяви Обама.

Ердоган потвърди, че неговата страна е изцяло единодушна със САЩ по редица въпроси около сирийската криза, включително за оттеглянето на Асад, за недопустимостта на химическите оръжия, за това, че Сирия не трябва да стане убежище на терористи, и че там трябва да се уважават правата на малцинствата.

На пресконференцията Ердоган обяви, че възнамерява да осъществи своето планирано за следващия месец посещение в ивицата Газа въпреки натиска на САЩ да го отложи. Ердоган допълни, че в рамките на това свое пътуване ще гостува и на Западния бряг.

През април американският държавен секретар Джон Кери прикани турския премиер да отложи визитата си в Газа, за да не попречи на усилията на Вашингтон да подобри отношенията между Израел и Турция и да раздвижи замрелия мирен процес между израелци и палестинци, припомня Ройтерс.

Барак Обама отново настоя за провеждането на международна конференция за Сирия, идея подкрепена и от Русия. От своя страна, настояването от руска страна за участието на Иран на подобна среща може да се оказже непреодолима пречка. Ердоган предложи Китай да се присъедини към групата участници, но отказа да даде комента по въпроса за Иран.

Междувременно, САЩ въведоха санкции срещу четирима министри от правителството на Сирия, срещу авиокомпания и телевизия и включиха в списъка на терористите лидер на местна бунтовническа групировка, предадоха световните агенции.

Санкционираните са включени в списък на съучастници в "ескалацията на насилието срещу сирийския народ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай