Няма напредък в ядрените преговори с Иран

Няма напредък в ядрените преговори с Иран | StandartNews.com

Женева. Ключови играчи в преговорите за ядрената програма на Иран предупредиха, че съществуват големи различия между Иран и световните сили, като остава само една седмица наляво, за да се постигне споразумение.

Пристигайки във Виена за разговорите, държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че остават "значителни различия", каквато е и гледната точка на Франция и Великобритания.

Ирански пратеник също така заяви пред Би Би Си, че не е ясно дали големите различия биха могли да бъдат преодолени.

Разговорите имат за цел да убедят Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяна на санкциите. Дискусиите в неделя бяха неубедителни и безрезултатни.

"Не постигнахме решителен пробив", заяви външният министър на Великобритания, Уилям Хейг. "Има много съществени пропуски."

Има нарастващи спекулации, че крайният срок 20 юли за постогане на споразумение ще трябва да бъде удължен.

Временната сделка беше постигната миналата година. Въпреки това, страните не са успели да постигнат споразумение относно налагането на дългосрочни ограничения над Иран за обогатяване на уран и плутоний - процеси, които биха могли да произведат материал за ядрени бойни глави.

Световните сили подозират, че Иран се стреми към атомни оръжия. Иран категорично отхвърля обвиненията, като заявява, че обогатява уран за гориво на своите електро-централи, както и за медицински нужди.

Въпреки това, ако се съди по изявлението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, все още е възможно да се възстанови единството на партньорите на Иран.

"Днес ние отново обсъдихме всички предложения и важното е всички, които са от страната на "шесторката" да договорят единна позиция и да се обърнат с нея към Иран и това се случи днес", каза той преди да напусне Виена преди другите министри, за да успее да стигне до Берлин за началото на финалния мач на световното първенство по футбол.

Забележително е, че и държавният секретар на САЩ Джон Кери, и френският външен министър Лоран Фабиюс, и Щайнмайер, и британският външен министър Уилям Хейг единодушно възложиха отговорността за по-нататъшните стъпки върху иранската страна. И само зам.-външният министър на Китай Ли Баодун призова всички участници в преговорите да проявят "гъвкавост и политическа воля". Руската делегация бе недостъпна за коментари преди срещата.

И само в оценката на резултатите от неделя преговарящите делегации от различни страни на масата бяха обединени - пробив в преговорите не се случи. Трябва да се отбележи, че след тези изявления, те все пак изразиха увереност, че дългоочаквано придвижване напред ще има до 20 юли.

И което е по-важно - иранската страна обяви готовност да постигне резултати. Това стана в изявление на външния министър на Иран Джавад Зариф. "Уверявам ви, че моята делегация ще работи за постигане на резултат", каза той. "Всички страни трябва да положат усилие да работят през следващите седем дни, за да се постигне желания резултат". "Мисля, че ние вече преминахме във Виена доста важен път, макар че не решихме важни въпроси и не отстранихме всички противоречия", каза още иранският министър. Но въпреки това, ние се движим към приемането на по-сложни решения", съобщи ИТАР-ТАСС.

Още в края на юни иранският първи дипломат Джавад Зариф съобщи, че има приближение до съгласие по общата рамка на общо споразумение. "Но все още не сме преодолели споровете по големи проблеми", каза тогава той пред журналисти.

"Имаше напредък, но големите спорове остават", допълни иранският външен министър.

Страните от групата 5+1 се надяват да постигнат споразумение до 20 юли, което окончателно да сложи край на ядрените дейности на Иран и да гарантира, че страната няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай