Сряда,

Новини от ЕК, засягат България

От: Агенция Стандарт -
8698
Новини от ЕК, засягат България
A
A
A

Европейската комисия представи днес доклад, който отчита, че вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС, предава БТА.

„Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022 г., особено рязко при птичето месо и яйцата. Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане и натиск за намаляване на цените в България, Полша и Румъния, докато другаде помогна за преодоляване на недостига в производството”, се отбелязва в документа.

В доклада се допълва, че: „Износът на зърно от ЕС вероятно ще спадне със 7,7% спрямо миналата година, особено при царевицата. Износът на пшеница от ЕС може да се повиши с 9,4 на сто. Вносът на зърно в ЕС се очаква да нарасне с 57%. Очаква се намаление с 2,9% на употребата на зърно в ЕС за фураж, в сравнение с предходната пазарна година, заради спада в животновъдството. Крайните запаси от зърно се очаква да се увеличат с 2,4% за година”.

Износът на живи животни от ЕС се е увеличил с 1,2% миналата година. Очаква се Румъния допълнително да пренасочи част от своето производство към България и Гърция, вместо да изнася за страни извън ЕС. Износът на живи животни от Евросъюза се очаква да спадне с 3,5% тази година заради високите цени на вътрешния пазар и затрудненията за корабоплаване в Черно море, се отчита в документа.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com