Нови взривове и пожари в Тянцзин (ОБЗОР)

Нови взривове и пожари в Тянцзин (ОБЗОР) | StandartNews.com

Властите потвърдиха за наличието на натриев цианид в района

Китайските власти евакуират хората, живеещи в радиус от 2 км от складовете в град Тянцзин, където след мощните взривове трето денонощие бушуват пожари, съобщават Франс прес и ТАСС.

Както се знае, преди четири дни в склад на логистичната компания "Жуйхай" избухнаха два мощни взрива, последвани от силен пожар. Инцидентът вече взе 85 жертви. Според очевидци ударната вълна е разбила прозорците на жилищата, разположени в радиус от 2 км, и е повредила над 1000 автомобила. По-късно в складовете е имало още няколко взрива.

Днес е избухнал нов голям пожар, чули са се седем-осем експлозии. В района са разсипани химически вещества, много от които могат да бъдат опасни, особено ако завали дъжд, съобщи Централната китайска телевизия. Военни за първи път стигнаха до жилищата, разположени близо до складовете, за да търсят оцелели.

Китайската полиция за първи път потвърди, че в района на мощните взривове има токсичен натриев цианид, предаде Ройтерс. Веществото е смъртоносно при поглъщане или вдишване, а при контакт с вода - лесно запалимо. Започнато е обеззаразяване на зоната чрез разпръскване на химически вещества. Според китайски медии с властите се е свързал ръководител на химическо предприятие. Той твърди, че е доставил на логистичната компания "Жуйхай", чиято собственост е избухналият склад, 700 т натриев цианид. Информацията не е официално потвърдена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай