Нови разкрития около смъртта на Шиндзо Абе

Заподозреният за убийството е жител на гр. Нага. Името му е Тецуя Ямагами.

Нови разкрития около смъртта на Шиндзо Абе | StandartNews.com

Японската полиция претърси дома на стрелеца, който беше задържан заради убийството на бившия премиер Шиндзо Абе в петък. Униформените са открили предмети, за които се смята, че са експлозиви, съобщиха местните медии, съобщава сайтът actualno.com.

ВИЖ ОЩЕ: Шиндзо Абе почина след стрелбата срещу него

Японският национален телевизионен канал NHK съобщи, че сапьори се подготвят да извършат контролиран взрив в помещенията в град Нага. 67-годишният бивш министър-председател беше прострелян два пъти по време на предизборна реч в Нага, с която подкрепяше кандидатите на Либерално-демократическата партия преди изборите за горната камара на парламента в неделя. Охраната веднага хвана 41-годишния нападател и той беше задържан от полицията. По-късно Абе почина в болницата от раните си. Заподозреният е жител на гр. Нага. Името му е Тецуя Ямагами. Той е бивш служител на Военноморските сили на островната азиатска страна.

ВИЖ ОЩЕ: Европа с първи реакция за покушението над Шиндзо Абе 

Все още полицията не е коментирала какви са мотивите за престъплението му. Според местните медии той казал на властите, че бил „неудовлетворен от бившия премиер Абе“ и целта била да го убие. В интернет бяха разпространени кадри от стрелбата срещу Абе. На тях се вижда как 41-годишният нападател стои на сравнително малка дистанция зад бившия японски премиер, преди той да се качи на подиума. Очевидци споделят, че са видели мъж, носещ голямо оръжие, с което стрелял два пъти в гръб по Шиндзо Абе. Снимки от местопрестъплението показват и предполагаемото оръжие, с което Ямагами е извършил атаката. Не е ясно как бившият военен е знаел за визитата на Абе в Нага – тя е била потвърдена едва късно снощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай