Нов ад в Гърция! Невиждана закана от държавата

Какви санкции се предвиждат

Нов ад в Гърция! Невиждана закана от държавата | StandartNews.com

Нов проблем с пожарите в Гърция, за който има остра реакция от държавата.

49 нови горски пожара са възникнали през последното денонощие в Гърция, а противопожарните сили се справят с 82 пожара в цялата страна, съобщиха от противопожарната служба. Повечето от тях са били овладени незабавно в началния им етап, се отбелязва в изявлението.

Междувременно пожарът в Еврос е в ремисия, а силните противопожарни сили както наземни, така и въздушни, продължават да действат.

Европейският механизъм за гражданска защита оказва съдействие при ликвидирането на пожарите със сили от Франция, Испания, Кипър, Румъния, Чешката република, България и Словакия, както и от Албания и Сърбия чрез транснационални споразумения, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Съдействие оказват и голям брой пожарникари доброволци, сили, предоставени от Генералния щаб на националната отбрана и гръцката полиция, както и водоноски и оборудване за проекти от регионите. Местните следствени служби, както и екипи на Дирекцията за престъпления, свързани с палежи (D.A.E.E.), продължават да  разследват причините за пожарите.

Служителите на противопожарните служби на територията остават в обща готовност, предава bgonair.bg.

А от Министерството на правосъдието съобщиха, че по спешност внасят в парламента промяна в закона с лишаване от свобода до 3 години за непочистени горски терени и две години затвор за притежание на запалителни материали. Глобите могат да надхвърлят 100 хиляди евро. За доказан умишлен палеж се предвижда доживотен затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай