Нетаняху заплаши с предсрочни избори

Нетаняху заплаши с предсрочни избори | StandartNews.com

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди несъгласните с политиката му членове на управляващата коалиция, че ако не престанат да го атакуват, ще свика предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс.

"Настоявам тези министри да прекратят саботажа, да спрат нападките", каза Нетаняху в публични бележки към законодателите от своята дясна партия "Ликуд".

"Призовавам ги да укрепят редиците си зад подходящата политика за ръководене на страната - в областта на нейната сигурност, икономика, за намаляване на цената на живота, във всеки аспект. Ако са съгласни, можем да продължим да работим заедно. Ако откажат, ще си направим изводи и ще се обърнем към избирателя", предупреди Нетаняху.

В коалицията, доминирана от дясноцентристки формации, има разногласия по редица проблеми, включително бюджета за 2015 г., високите разходи за живот, политиката към Палестина, както и проектозакона за обявяване на Израел за държава на евреите. Според критици тази мярка е дискриминативна към арабското малцинство в страната.

Редовните парламентарните избори трябва да се проведат не по-рано от 2017 г.

Нетаняху предстои да се срещне с двама от най-острите си критици в правителството – финансовия министър Яир Лапид и министъра на правосъдието Ципи Ливни.

Социологическо проучване за вестник Haaretz, публикувано в неделя показва, че популярността на премиера намалява. Същевременно обаче е вероятно той да продължи да управлява и четвърти мандат. През август одобрението за Нетаняху беше около 42%, а сега е 35 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай