Нетаняху: Мир с палестинците – след референдум

Нетаняху: Мир с палестинците – след референдум | StandartNews.com

Тел Авив. Израелците вероятно ще гласуват на референдум евентуалното мирно споразумение с палестинците. Преговорите между Израел и Палестинската автономия са замразени от четири години, но в последно време САЩ се опитват да помогнат за подновяване на диалога.

„Каквото и да е мирно споразумение може да бъде прието само след гласуването му от израелския народ, обяви премиерът Бенямин Нетаняху. През изминалата седмица медиите в страната съобщиха, че предложението всъщност идва от коалиционните партньори на Нетаняху. Те възнамеряват да повдигнат въпроса и в парламента. Опозицията обаче е на мнение, че въпросът със споразумението е работа на народните представители и не трябва да бъде подлаган на пряко допитване.

Нетаняху обяви подкрепата си за референдум по време на среща с швейцарския външен министър Дидие Буркхалтер. Израел смята да почерпи опит от Швейцария, ако се стигне до такова допитване, обяви израелският премиер.

Подобно решение обаче за сега е доста далеч от реализация. Във вторник Арабската лига направи крачка, като обяви, че ще преразгледа пътната карта за мира от 2002 г. Нетаняху реагира скептично на този ход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай