Нетаняху на ход! Най-важното решение за Газа

Кой ще управлява анклава?

Нетаняху на ход! Най-важното решение за Газа | StandartNews.com

Важно решение за ивицата Газа обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той смята, че Израел може да поеме отговорността за управлението на зоната за известно време.

"Мисля, че Израел ще носи цялостната отговорност за сигурността в ивицата Газа за неопределен период от време, защото видяхме какво се случва, когато не е на наша страна", каза Бенямин Нетаняху в интервю за телевизия ABC.

В същото време, в отговор на въпроса кой трябва да управлява анклава, Нетаняху подчерта: "Тези, които няма да продължат пътя на Хамас, и със сигурност не го следват".

В същото време, както Times of Israel съобщи по-рано, позовавайки се на палестински официални лица, че ръководителят на Палестинската национална администрация Махмуд Абас би бил готов да обмисли връщане на власт в ивицата Газа само ако това бъде договорено като част от по-широка мирна инициатива с Израел.

Според източника Абас е изразил тази позиция по време на разговор с представители на американската администрация.

Отбелязва се, че палестинският лидер е заявил, че не възнамерява да се връща в Газа "на израелски танк".

Абас каза, че вместо това търси публично изявление от Израел за намерението му да "разреши създаването на независима палестинска държава на Западния бряг и Газа". И именно при тези условия Абас ще бъде готов да поеме контрола както върху Западния бряг, така и върху ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай