Четвъртък,

Нещо невиждано се случва в Брюксел

От: стандарт -
5925
Нещо невиждано се случва в Брюксел
A
A
A

Брюксел попадна в капана на белгийските земеделци.

Фермери от Фландрия докараха хиляди трактори в Брюксел в знак на протест срещу новия план на регионалното правителство за ограничаване на емисиите на азотен оксид, съобщава „Ройтерс“.

По изчисления на органите на реда улиците на Брюксел са блокирани от около 2700 трактора. По много от тях има плакати с гневни надписи срещу решението.

„Гордея се, че съм фермер“, гласеше един от тях.

Селскостопански организации заявиха, че в сегашния си вид споразумението за азотния оксид „ще причини социално-икономическа сеч“. Те поискаха споразумението да отразява по-добре бъдещите перспективи за земеделския сектор.

„Всички сме убедени, че нещо трябва да се промени по отношение на азотния оксид, но селскостопанският сектор не трябва да се третира по различен начин от промишления сектор“, настоя един от протестиращите.

Големият брой добитък и интензивното използване на торове, а също трафикът и строителството доведоха до нива на емисиите на азотен оксид във въздуха и водата както в Белгия, така и в Нидерландия, които са по-високи от разпоредбите на ЕС и застрашават околната среда.

Планираният ход за ограничаване на емисиите във Фландрия предизвика криза във фламандското регионално правителство, по която не беше открито решение по време на 16-часови разговори по-рано тази седмица. Белгийските медии съобщиха, че фламандският премиер Ян Ямбон иска да вземе окончателно решение до този уикенд.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com