НАТО официално сложи край на мисията в Афганистан

НАТО официално сложи край на мисията в Афганистан | StandartNews.com

Кабул. "Заедно ние извадихме афганците от мрака и отчаянието и им дадохме надежда за бъдещето", заяви Командващият силите на НАТО в Афганистан (ИСАФ) ген. Джон Кембъл на церемония в Кабул по случай края на мисията, съобщи АФП.

Генералът говори пред войници от НАТО, събрани по случай церемонията в генералния щаб на ИСАФ. Той направи положителна равносметка на дейността на чуждите бойни части в страната в момент, когато те се изтеглят след 13 години конфликт и въпреки продължаващия натиск на талибаните.

"Вие направихте Афганистан по-силен, а вашите страни – по-сигурни. Надявам се, че се гордеете с положителното влияние, което имахте и което ще продължите да имате върху афганците и тяхното бъдеще", каза още той.

На 1 януари бойната мисия на ИСАФ, в която от 2001 г. загинаха 3485 войници, ще приключи. Дейността й в страната ще бъде поета от мисията "Решителна подкрепа" за оказване на помощ и за обучение на афганистанската армия. В нея ще вземат участие 12 500 военнослужещи.

"Пътят, който остава да се измине, е труден, но ние ще победим. С мисията "Решителна подкрепа" ние ще продължим да подпомагаме афганистанците", заяви ген. Кембъл.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява в комюнике: "В края на тази година ние завършваме бойната мисия в Афганистан и поставяме началото на нова глава в отношенията си с тази страна. Благодарение на забележителните усилия на нашите войници, ние постигнахме целта, която си бяхме поставили. Ние направихме нашите страни по-силни, като лишихме международните терористи от убежище. Ние направихме Афганистан по-силен, като създадохме здрави сили за сигурност, каквито преди нямаше".

Междувременно кола бомба избухна и рани трима в столицата. Магнитна мина е поставена в полицейски автомобил, съобщи ЕПА, цитирайки източник от местната полиция. Все още никой не е поел отговорност за инцидента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай