НАТО може да закупи френските кораби, предназначени за Русия

НАТО може да закупи френските кораби, предназначени за Русия | StandartNews.com

Вашингтон. Американски законодатели призоваха Франция в четвъртък да отмени продажбата на два модерни кораба клас "Мистрал" на Русияи предлагат те да бъдат закупени или взети под наем от НАТО.

"Покупката ще изпрати силен сигнал на Путин, че съюзниците от НАТО няма да толерират по никакъв начин безразсъдните му ходове", се казва в писмо до генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде Ройтерс.

Вашингтон и някои европейски партньори подтикват Париж да преразгледа своите доставки на високотехнологична военна техника за Москва след руската намеса в Украйна, включително нейното анексиране на Кримския полуостров през март.

Конгресмените посочиха, че покупката на корабите от страна на НАТО ще увеличи възможностите на организацията във време, в което повечето европейски страни намаляват бюджетите си за отбрана.

Франция обяви, че ще продължи с изпълнението на договора, понеже прекратяването му ще нанесе повече щети на Париж, отколкото на Москва. Договорът на обща стойност 1.66 милиарда долара е позволил откриването на 1000 нови работни места и включва опция за производство на още два кораба.

Четирима конгресмени писаха до Обама по-рано този месец с искане американският президент да се противопостави на сделката. Досега Обама не е отговорил на искането.

Това е първата сделка за закупуване на въоръжение от чужда страна, сключвана от Русия след разпада на СССР. Бившият президент Никола Саркози е на мнение, че договорът е знак, че Студената война е свършила.

Първият кораб – "Владивосток" – трябва да бъде доставен до края на 2014 г. Вторият, наречен на кримското пристанище Севастопол, трябва да пристигне в Русия до 2016 г.

Всеки от корабите клас "Мистрал" може да носи до 16 хеликоптера, 60 бронетранспортьора, 13 танка и до 700 войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай