Напрежение. Байдън с ултиматум към Нетаняху

По време на телефонния им разговор в четвъртък

Напрежение. Байдън с ултиматум към Нетаняху | StandartNews.com

Президентът на Съединените щати Джо Байдън призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да сключи споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа "незабавно". Това е станало по време на телефонния им разговор в четвъртък, уточни АП.

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона дни след като израелски въздушни удари убиха седем работници, предоставящи хранителни помощи в Газа, и добавиха ново ниво на усложнение във все по-обтегнатите отношения между двамата лидери.

"Незабавното прекратяване на огъня е от съществено значение за стабилизирането и подобряването на хуманитарната ситуация и за защитата на невинните цивилни граждани".

Това сподели Белият дом в изявлението си, цитирайки забележките на президента в разговора с израелския министър-председател, предава news.bg.

Байдън подчерта, че нападенията срещу "хуманитарни работници" и "цялостната хуманитарна ситуация" са "неприемливи", като призова Израел да предприеме "конкретни" стъпки за справяне с "щетите за цивилното население, хуманитарните страдания" и "безопасността на хуманитарните работници".

Президентът на САЩ подчерта, че политиката на Вашингтон по отношение на Газа ще зависи от оценката му за бързото прилагане на тези мерки от страна на Израел.

Разговорът на лидерите се провежда в момент, когато World Central Kitchen, основана от ресторантьора Хосе Андрес, за да предоставя незабавна хранителна помощ на засегнатите от бедствия райони, призова за независимо разследване на израелските удари, при които загинаха служители на групата, включително един американски гражданин.

Белият дом заяви, че САЩ не планират да провеждат собствено разследване, въпреки че призоваха Израел да направи повече, за да предотврати убийствата и раняването на невинни цивилни граждани и хуманитарни работници при провеждането на операциите си в Газа.

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато водените от Хамас бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 души за заложници.

Експертите твърдят, че израелската военна кампания в Газа е сред най-смъртоносните и разрушителни в най-новата история.

В рамките на два месеца, твърдят изследователите, офанзивата вече е нанесла повече разрушения от разрушаването на сирийския Алепо между 2012 и 2016 г., украинския Мариупол или, пропорционално, от съюзническите бомбардировки на Германия през Втората световна война.

Тя е убила повече цивилни, отколкото водената от САЩ коалиция в тригодишната си кампания срещу групировката "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай