Мрежата завря! Потребители спорят има ли преврат в Китай

Засега всички слухове за военен преврат в Китай нямат достоверно потвърждение

Мрежата завря! Потребители спорят има ли преврат в Китай | StandartNews.com

На фона на широкомащабни анулирания на полети на летището в Пекин през последните няколко дни се носят слухове за преврат в Китай. Мнозина твърдят, че президентът Си Цзинпин е бил отстранен от поста и че е бил поставен под домашен арест от Народноосвободителната армия на Китай (НОА). Нито един сериозен новинарски източник по света обаче не е коментирал слуховете и най-вероятно те не са верни.

През последните няколко дни няколко китайски социални медии твърдяха, че Си Цзинпин е бил лишен от правомощия и е под домашен арест, пишат индийски медии. Твърдеше се, че „превратът“ е извършен докато китайският премиер е бил в Самарканд в Узбекистан, на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Според слуховете висши партийни функционери са се съюзили срещу Си и са се споразумели за отстраняването му.

Дженифър Дзенг, китайска активистка за човешки права, която сега живее в САЩ, публикува видео в своя Туитър акаунт, в което твърди, че НОА придвижва свои части към Пекин.

"Военни превозни средства на НОА се отправят към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км."

Докладите също така предполагат, че почти 60% от полетите в Китай са били отменени в петък, без никакво обяснение.

Китайският автор Гордън Чанг, който също е базиран в САЩ, цитира видеоклипа на Дзенг в Туитър и написа: "Това видео на военни машини, които се движат към Пекин, идва веднага след спирането на 59% от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде в Китай. Китай е нестабилен."

Сред индийските политически лидери Субраманиан Суами написа в Туитър: "Нов слух, който трябва да бъде проверен: Дали Си Цзинпин е под домашен арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд наскоро, лидерите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домашен арест. Така върви слухът", отбелязва Суами като посочва туитове по новината.

Рускоезичният телевизионен канал Инсайдер UA също отбеляза слуховете и написа в Телеграм: "Нещо странно се случва в Китай. Има масови слухове в Twitter за военен преврат в Китай и предсрочната оставка на Си от поста. Има много от тези публикации и от различни публикации/медии. Войските са масово прехвърлени към Пекин, забелязана е колона с дължина 80 километра. Освен това Китай отмени повече от 6000 (!) вътрешни и международни полети. Освен това всички билети, продавани с високоскоростна железница, са спрени и железопътният трафик е напълно спрян."

Засега всички слухове за военен преврат в Китай нямат достоверно потвърждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай