Москва обеща подкрепа за сирийската опозиция

Москва обеща подкрепа за сирийската опозиция | StandartNews.com

Русия е готова да осигури въздушна поддръжка за подкрепяната от Запада сирийска опозиция - т.нар. Свободна сирийска армия, в битката й срещу "Ислямска държава". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за тв канала "Россия 1". "Готови сме да подкрепим също патриотичната опозиция, включително Свободната сирийска армия", бяха думите му.

Дипломатът направи изказването, след като в началото на месеца президентът Владимир Путин сондира настроенията за обединяване на армията на Башар Асад с групировките от сирийската свободна армия в борбата срещу ИД. Сега Лавров определи като "грешка" отказа на САЩ да координират антитерористичната си кампания в Близкия изток с Москва. "Ние обаче отдавна сме готови на такава координация", заяви той, цитиран от Ройтерс. По думите му Русия е практически единствената страна, която поддържа връзки с всички политически сили в Сирия.

"При нас, в Москва, през последните четири години идваха представители на най-различни опозиционни групи и ние никога не сме преставали да работим нито с правителството на Сирия, нито с опозицията", добави той, цитиран от ТАСС. Според Лавров ЕС трябва да вземе по-активно участие в разрешването на сирийската криза, както и Иран, Египет, Катар, ОАЕ и Йордания. Той каза също така, че Кремъл иска Сирия да се готви за парламентарни и президентски избори. "Външен играч не може да реши нищо вместо сирийците. Трябва да ги накараме да излязат с план за своята страна, в който интересите на всички религиозни, етнически и политически групи да бъдат добре защитени. Разбира се, те (сирийците - бел. ред.) трябва да се приготвят и за парламентарни, и за президентски избори", обясни дипломат номер 1 на Русия.

Лавров съобщи също, че разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който му казал, че още няма условия за посещение на руска делегация начело с премиера Дмитрий Медведев в САЩ за обсъждане на сирийската криза.

Руското военно министерство пък оповести, че страната е извършила 934 бойни полета над Сирия от началото на въздушната операция на 30 септември. Според съобщението руската бойна авиация е поразила 819 мишени на ислямистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай