Митинг за оставката на Груевски в Македония

Митинг за оставката на Груевски в Македония | StandartNews.com

Опозицията в Македония се събира днес на митинг в центъра на Скопие. Хиляди македонци ще поискат оставката на премиера Никола Груевски.

Митингът ще започне в 14.00 ч. местно време. Лидерът на Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев призова макеоднските граждани за „надпартиен и мирен протест".

Ситуацията в Куманово, както и записите на висши държавници, които показват техните корупционни схеми, разгневи македонците.

"Нямам намерение да се оттеглям. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Чувствам за свой дълг да намеря решение как страната да върви напред и това ще стане". Това заяви вчера Груевски в свое телевизионно интервю. И уточни, че "Зоран Заев лично му е признал, че е получил компрометиращите управлението записи, които се разпространяват, от чужда разузнавателна служба".

"Това означава, че той участва в чужд сценарий. Ако подам оставка това ще означава, че съм страхливец", добави Груевски. Вътрешният министър, транспортният министър и шефът на спецслужбите са подали оставки, без да имат вина, смята още той.

Вчера министерството на външните работи на България предупреди българските граждани да пътуват до Македония с повишено внимание заради антиправителствените протести в страната. Нашите сънародници трябва да избягват местата, където ще се проведат мероприятията, както и да ползват транзитния автомобилен път, който заобикаля Куманово, ако им се налага да минат през града.

В понеделник пък ще се проведе контрапротест в Македония, който е в подкрепа на Никола Груевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай