Меркел поиска Путин да освободи Навални

Германският канцлер се срещна с руския президент в Кремъл

Меркел поиска Путин да освободи Навални | StandartNews.com

Борбата с корупцията е важно нещо, но не трябва да се използва като инструмент за политическа борба. Русия ще направи всичко за изкореняване на корупцията в страната, подчерта президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след разговори с германския канцлер Ангела Меркел в Кремъл, пише "Дарик".

"Борбата с корупцията е много важно нещо, но не трябва да се използва като инструмент на политическа борба. Ние знаем много добре, че този инструментариум се използва за постигане на политически цели и се препоръчва да се използва за постигане на политически цели от онези организации, които ръководят дейностите на хора от този вид“, каза Путин. „Въпреки че борбата с корупцията е изключително важно нещо само по себе си, ние му обръщаме голямо внимание, придаваме голямо значение и ще направим всичко, за да премахнем корупцията в най-широкия смисъл на дума."

Президентът на Руската федерация също посочи, че с корупцията трябва да се борят хора, които самите безупречно спазват закона. „Това е едно от най-важните условия тази борба да бъде ефективна“, подчерта Путин.

В тази връзка Путин се спря на искането на Меркел за освобождаване на Алексей Навални. „Що се отнася до подсъдимия, когото споменахте, той не е осъден за политическата си дейност, а за престъпление срещу чуждестранни партньори“, каза Путин, отговаряйки на съответния въпрос. „Що се отнася до политическата дейност, никой не трябва да се крие зад политическата дейност за изпълнение на бизнес проекти, особено в нарушение на закона. "

Що се отнася до несистемната опозиция, Путин обърна внимание на факта, че на Запад не се вижда, че „тези хора са особено подкрепяни, когато са повишени в представителни органи на властта, включително в парламента“. Руският лидер контраатакува и посочи движението на „жълтите жилетки“ във Франция и движението Occupy Wall Street в САЩ като примери за такива представители на опозицията. „Освен това, когато хората влязоха в Конгреса след известните [президентски] избори в Съединените щати с политически искания, срещу тях бяха повдигнати над 100 наказателни дела, съдейки по повдигнатите им обвинения, ги грозят дълги срокове от 15 до 20-25 г. затвор, а може би дори повече“, продължи Путин. „Бих ви помолил да бъдете напълно обективни, да обърнете внимание и на тази страна на проблема."

„Що се отнася до решенията на съдебните органи на Руската федерация, бих ви помолил да се отнасяте с уважение към тези решения“, обобщи Путин.На въпрос как би оценил работата на Меркел като канцлер на Германия, Путин каза, че той не може да направи това. „Това може да направи само немският народ, в това число и на предстоящите избори за Бундестаг.“

Според руския президент отношенията между Москва и Берлин са се променили радикално към по-добро и изрази надежда, че след предстоящите парламентарни избори и смяната на правителството в германия ще се запази тенденцията на подобряване обема и качеството на икономическите отношения между двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай