Мечта! Ето страната с малко работа и много щастие

Накъде вървят тенденциите с работното време

Мечта! Ето страната с малко работа и много щастие | StandartNews.com

Все по-сериозно се гледа на идеята хората да прекарват по-малко време на работа. Някои страни са въвели 4-дневна работна седмица, други позволяват гъвкави модели - изцяло или частично работа от вкъщи. Във Франция работната седмица е 35 часа, а в САЩ работят с 300 часа на година повече от французите, пише Дойче веле.

Чили обяви наскоро планове за намаляване на работното време. Поетапно гражданите ще започнат да се трудят по 40 часа на седмица, което ще замени сегашната 45-часова работна седмица. Така заедно с Еквадор страната ще има най-кратката работна седмица в Латинска Америка. Официалното работно време е най-дълго тъкмо в този регион. Всяка седмица хората в Аржентина, Мексико, Перу и Панама се трудят по 48 часа, а в Бразилия работната седмица продължава 44 часа.

В Япония дори си имат конкретен термин за работещите прекомерно - "кароши" в буквален превод означава нещо като "смърт от преумора". В страната е въведена 40-часова работна седмица. Злоупотребите обаче са толкова разпространени, че през 2018 г. правителството бе принудено да приеме закон, ограничаващ извънредния труд до около 30 часа месечно. А проучване от миналата година установи, че 37% от 18 000 фирми в страната все още изискват от работниците си да полагат средно по 80 неплатени часа месечно извънреден труд.

В САЩ от служителите се очаква да полагат по няколко часа извънреден труд седмично - особено в правораздаването, финансите и технологиите. В технологичния бранш не са редки случаите на заспиващи по бюрата си служители.

Франция въведе през 2000 година 35-часова работна седмица - официално за подобряване на баланса между професионалния и личния живот, но всъщност бе опит за намаляване на безработицата. Тогава тя бе достигнала до рекордните 12,5 процента.

Като цяло в развитите страни официалната работна седмица обикновено е по-кратка, а отпуските - по-дълги.

Една от страните членки на ОИСР с най-кратка работна седмица е Дания. Същевременно тя се нарежда и сред най-щастливите държави в света. В Италия пък пак според международната организация хората се радват на най-добрия баланс между професионалния и личния живот.

Друг важен фактор, водещ до удовлетворение на работещите, са техните доходи. Реалната заплата на средната класа и работниците в САЩ и Великобритания се намира в застой или дори спада приблизително от около 1980 г. насам. Тогава монетаристката, наричана още неолиберална политика започва да се налага в англосаксонските икономики.

Същевременно държави като Белгия експериментират с четиридневна работна седмица. Страната позволява на служителите да избират дали да работят един и същи брой часове в рамките на четири или на пет дни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай