Мащабни маневри на НАТО в Прибалтика изнервиха Русия

Мащабни маневри на НАТО в Прибалтика изнервиха Русия | StandartNews.com

Рига. Мащабни маневри на НАТО в прибалтийските държави изнервиха Русия. Най-мащабните действия от седем години се провеждат под кодовото название „Стедфаст джаз" в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Тъй като операцията се провежда в бивши съветски държави близо до западната граница на Русия, Москва реагира нервно, предаде Ройтерс. Според властите има връзка между операцията на западния Алианс и руски учения в Беларус през септември, които пък тогава притесниха прибалтийските държави.

Главният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който посети ученията в Латвия, обаче отрече да има връзка. На тях са били поканени руски наблюдатели, за да се уверят, че маневрите "не са насочени срещу Русия".

„Това разбира се е сигнал към всеки, който може да има намерение да нападне съюзник на НАТО, но не очаквам Русия да има каквото и да е намерение да напада натовски съюзници, така че руснаците не бива да се притесняват", коментира той.

В маневрите участват над 6000 военослужещи. Расмусен заяви, че целта на маневрите е да проверят способността на силите на НАТО за бързо реагиране "да се дислоцират навсякъде и да се справят с всяка заплаха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай