Сряда,

Мароко стартира нова хуманна инициатива за миграцията

От: Стандарт -
738
Мароко стартира нова хуманна инициатива за миграцията
A
A
A
  • Властите в Кралството водят безмилостна борба срещу мрежите за трафик на хора

Кралство Мароко, чиято близост до Европа е притегателна сила за незаконните мигрантски потоци, продължава да полага изключителни усилия за борба с нелегалния трафик на хора – усилия, които превръщат страната в един от стълбовете на сигурността в региона.

В това отношение подходът към управление на миграцията, разработен от мароканските власти, е част от глобална инициатива, с която да се осигури хуманно отношение и защита на мигрантите, както и оперативното да се води борбата срещу мрежите за нелегално прехвърляне на мигранти от Северна Африка към Европа.

Мароко винаги е пледирало за хуманна, глобална, прагматична и отговорна миграция. Това превръща държавата в желана дестинация за мигрантите. В този контекст кралството твърдо прилага международните си ангажименти в областта на миграцията, даването на убежище и зачитането на човешките права. Тези ангажименти са отразени по-специално в прилагането на Националната стратегия за имиграция и убежище (SNIA), започната през 2013 г. Това е политика, която зачита достойнството и правата на мигрантите, както и приобщаваща политика на мигрантите във всички услуги, до които гражданите имат достъп (образование, заетост, настаняване, здравеопазване, професионално обучение и т.н.).

SNIA е безпрецедентна инициатива на регионално ниво. Освен това международното и континенталното признание доведе до определянето на крал Мохамед VI за държавен лидер шампион в справянето с миграцията в Африка.

Кралската инициатива предизвика две силни действия, които консолидираха континенталното измерение на миграцията, а именно Африканската миграционна обсерватория и Африканската програма за миграцията.

В рамките на SNIA повече от 50 000 граждани от африкански страни са били легализирани и са изчистили административните си проблеми. Законно пристигнали лица също се възползваха от националния план за интеграция, който им позволява пълен достъп до социални, образователни, медицински и икономически услуги.

Нещо повече, по отношение на злощастните събития, на които град Надор беше сцена, мароканските власти изразиха сериозно съжаление за огромното насилие, извършено в този град на 24 юни 2022 г. Този грозен акт бе извършен от организирани международни мафиотски мрежи, които са замесени в нелегалната миграция и трафика на хора. Те вкарват мигранти от извън Мароко и не се колебаят в това свое мрачно начинание да се възползват от уязвимостта на жертвите и да ги тласнат към опасни и смъртоносни приключения.

Мароко също бързо потвърди своята решимост да засили сътрудничеството с всички партньори в рамките на споделената отговорност за подобряване на регионалната сигурност.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички