Мароко стартира нова хуманна инициатива за миграцията

Мароканските власти водят безмилостна борба срещу мрежите за трафик на хора

Мароко стартира нова хуманна инициатива за миграцията | StandartNews.com
  • Властите в Кралството водят безмилостна борба срещу мрежите за трафик на хора

Кралство Мароко, чиято близост до Европа е притегателна сила за незаконните мигрантски потоци, продължава да полага изключителни усилия за борба с нелегалния трафик на хора – усилия, които превръщат страната в един от стълбовете на сигурността в региона.

В това отношение подходът към управление на миграцията, разработен от мароканските власти, е част от глобална инициатива, с която да се осигури хуманно отношение и защита на мигрантите, както и оперативното да се води борбата срещу мрежите за нелегално прехвърляне на мигранти от Северна Африка към Европа.

Мароко винаги е пледирало за хуманна, глобална, прагматична и отговорна миграция. Това превръща държавата в желана дестинация за мигрантите. В този контекст кралството твърдо прилага международните си ангажименти в областта на миграцията, даването на убежище и зачитането на човешките права. Тези ангажименти са отразени по-специално в прилагането на Националната стратегия за имиграция и убежище (SNIA), започната през 2013 г. Това е политика, която зачита достойнството и правата на мигрантите, както и приобщаваща политика на мигрантите във всички услуги, до които гражданите имат достъп (образование, заетост, настаняване, здравеопазване, професионално обучение и т.н.).

SNIA е безпрецедентна инициатива на регионално ниво. Освен това международното и континенталното признание доведе до определянето на крал Мохамед VI за държавен лидер шампион в справянето с миграцията в Африка.

Кралската инициатива предизвика две силни действия, които консолидираха континенталното измерение на миграцията, а именно Африканската миграционна обсерватория и Африканската програма за миграцията.

В рамките на SNIA повече от 50 000 граждани от африкански страни са били легализирани и са изчистили административните си проблеми. Законно пристигнали лица също се възползваха от националния план за интеграция, който им позволява пълен достъп до социални, образователни, медицински и икономически услуги.

Нещо повече, по отношение на злощастните събития, на които град Надор беше сцена, мароканските власти изразиха сериозно съжаление за огромното насилие, извършено в този град на 24 юни 2022 г. Този грозен акт бе извършен от организирани международни мафиотски мрежи, които са замесени в нелегалната миграция и трафика на хора. Те вкарват мигранти от извън Мароко и не се колебаят в това свое мрачно начинание да се възползват от уязвимостта на жертвите и да ги тласнат към опасни и смъртоносни приключения.

Мароко също бързо потвърди своята решимост да засили сътрудничеството с всички партньори в рамките на споделената отговорност за подобряване на регионалната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай