Малала Юсуфзай получи наградата "Сахаров" за 2013 г.

Малала Юсуфзай получи наградата "Сахаров" за 2013 г. | StandartNews.com

Пакистанската ученичка Малала Юсуфзай, която бе простреляна от талибани заради своята борба за правото на жените да учат, стана носител на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2013 г. Новината съобщи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц от своя профил в социалната мрежа Туитър. „Смел борец за образованието ни напомня за задълженията ни към децата и особено към момичетата", пише Шулц.

"Поздравления на смелото момиче, което отвори милиони очи за несправедливостта, донесе надежда на милиони сърца". Това бе реакцията на еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в социалната мрежа.

Официалното награждаване с престижната награда ще бъде в края на месец ноември по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Малала Юсуфзай 50 000 евро, които най-вероятно ще отидат за нейното образование.

Момичето, което трогна хиляди хора със своята борба, е само на 16 години. Тя започна своята борба за правото на жените да получават достъп до образование в регион, където талибанският режим забранява на момичетата да ходят на училище. Малала пише в блог под псевдоним, но през 2012 г. бива разкрита и простреляна в главата именно заради личната й позиция. Оцелялото момиче стана емблема за международните лидери и те решиха да подкрепят нейната кампания за образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай