Макрон се чу с Джонсън и Столтенберг. Какво се разбраха?

Те са разговаряли относно руско-украинската криза

Макрон се чу с Джонсън и Столтенберг. Какво се разбраха? | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон разговаря днес с британския премиер Борис Джонсън и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно руско-украинската криза. Разговорите бяха проведени преди той да отпътува за Москва и Киев идната седмица, предаде Франс прес.

Френското президентство заяви, че двата разговора се вписват в контекста на постоянно съгласуване на действията между съюзниците по повод напреженията между Русия и Украйна.

Пред Столтенберг Макрон е подчертал необходимостта да се продължи работата, за да се намери чрез диалог път към деескалация, в единство, при спазване на фундаменталните принципи на европейската сигурност, суверенитета на държавите и правата, които произтичат от тях.

Макрон ще се опита да постигне напредък към това при срещите си с колегите си от Русия и Украйна идната седмица.

Според Елисейския дворец Столтенберг е приветствал този подход и е благодарил на френския президент за тясното сътрудничество, водено със съюзниците преди пътуването му до Русия и Украйна идната седмица.

От своя страна Борис Джонсън е информирал Макрон за резултатите от визитата си в Киев тази седмица и от неотдавнашния си телефонен разговор с Владимир Путин.

Двамата събеседници са се договорили да останат в тесен контакт в идните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай