Макрон и Зеленски си стиснаха ръцете. Знаково споразумение

Това споразумение е свързано със задълженията, които бяха поети

Макрон и Зеленски си стиснаха ръцете. Знаково споразумение | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на Украйна Володимир Зеленски ще подпишат утре двустранно споразумение в сферата на сигурността. Това съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

"Това споразумение е свързано със задълженията, които бяха поети във формат Г-7 в кулоарите на срещата на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", заяви френското президентство.

АФП припомня, че на срещата във Вилнюс страните от Г-7 са са ангажирали да оказват дългосрочна военна помощ на Украйна.

Великобритания стана първата страна, която сключи подобно споразумение с Украйна. Споразумението бе сключено при визита на британския премиер Риши Сунак в Киев на 12 януари.

Украинското президентство съобщи днес, че президентът Зеленски ще посети утре Берлин, а след това - и Париж.

"В момент, в който агресивната война на Русия срещу Украйна ще навлезе в третата си година на 24 февруари, Франция препотвърждава по този начин решимостта си да продължи да оказва трайно и заедно с партньорите си неизменна подкрепа на Украйна и на украинския народ", се казва в изявление на Елисейския дворец. 

Споразумението между Франция и Украйна може да включва предоставянето на съвременно военно оборудване, което е съвместимо с това на НАТО, обучаването на украински войници и укрепването на украинската отбранителна индустрия.

Това ще е третата визита на Зеленски в Париж, откакто руските сили нахлуха в Украйна, предава БТА. 

Френският президент Макрон заяви на пресконференция в средата на миналия месец, че планира да посети Украйна през февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай