Маккейн приозова САЩ да спре финансовата помощ за Египет

САЩ дават $1,3 милиарда годишно на египетската армия

Маккейн приозова САЩ да спре финансовата помощ за Египет | StandartNews.com

Вашингтон. Републиканският сенатор Джон Маккейн призова правителството на САЩ за прекратяване на финансовата помощ за египетската армия, след воененния преврат, който свали президента на Египет Мохамед Морси, предаде Ал-Джазира.

"Ние трябва да спрем помощта за египетските военни, защото военните отмениха вота на хората," заяви в петък Маккейн, който е и член на Комисията по външни отношения на Сената.

"Ние не може да повторим същите грешки, които сме направили в други моменти от нашата история, като подкрепяме премахването на свободно избрани правителства."

Маккейн заяви, че Вашингтон трябва да настоява египетската армия да определи график за изборите и за изработването на нова конституция.

"И тогава ние трябва да преценим дали да продължим с финансовата помощ или не", каза Маккейн.

САЩ отпуска финансова помощ на Египет от 1979 г. насам, което се счита за критичен за националната сигурност на САЩ приоритет.

Страната е получател на втората най-висока сума на американска финансова помощ, след Израел. САЩ предоставят $ 1,5 млрд. на година на Египет във военна и икономическа помощ и около $ 1,3 млрд. от тази сума отиват за египетската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай