Лавров изплю камъчето за Запорожката АЕЦ

Министърът на външните работи с обширно интервю

Лавров изплю камъчето за Запорожката АЕЦ | StandartNews.com

Американският посланик в Москва Лин Трейси е подала сигнали, че Съединените щати нямат нищо общо с въоръжения метеж, организирания от основателя на наемническата групировка “Вагнер” Евгений Пригожин. Това заяви в обширно интервю за телевизия RussiaTodayруският министърът на външните работи Сергей Лавров, предаде БНР. Освен това Лавров категорично отхвърли твърденията, че Русия планира да взриви Запорожката атомна електроцентрала.

По думите на Лавров посланик Трейси е изразила надежда, че всичко с руския ядрен арсенал ще бъде наред, че няма да пострадат американски дипломати и още:

"Особено беше подчертано, че Съединените щати изхождат от това, че всичко, което става, е вътрешна работа на Руската федерация".

Попитан дали разполага с доказателства, че украинските и западните специални служби не са били замесени в метежа, Лавров отговори:

"Работя във ведомство, което не се занимава със събирането на доказателства за извършени противоправни действия, но у нас има такива структури и ви уверявам, че те вече работят по въпроса".

На днешното правителствено заседание премиерът Михаил Мишустин заяви, че против Русия е насочена “цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада” и призова за сплотяване на обществото около президента.

От пресслужбата на президента съобщиха, че Владимир Путин е разговарял по телефона с иранския си колега Ебрахим Раиси, от когото е получил пълна подкрепа във връзка със събитията от 24 юни.

Министерството на отбраната публикува за първи път от началото на метежа кадри без звук, на които се вижда Сергей Шойгу. От ведомството съобщиха, че министърът на отбраната е инспектирал команден пункт на войсковата групировка “Запад” и е поставил задачи на военнослужещите.

По-рано “Комерсант” съобщи, а ТАСС потвърди, че наказателното производство за организиране на въоръжен метеж срещу основателя на “Вагнер” Евгений Пригожинвсе още не е прекратено. И двете медии се позоваха на свои източници в прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай