Кристалина бие тревога! Голям риск за целия свят

Георгиева говори на брифинг в МВФ във Вашингтон

Кристалина бие тревога! Голям риск за целия свят | StandartNews.com

МВФ вижда по-голям риск за световната икономика, ако централните банки започнат да намаляват лихвените проценти твърде скоро, отколкото ако се придвижат "малко" по-бавно. Това заяви управляващият директор Кристалина Георгиева.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и други държат лихвените проценти на високи нива през последните месеци в опит да върнат инфлацията към целевите стойности след скока на цените след пандемията. След като инфлацията в много от развитите и нововъзникващите икономики в света вече спада, вниманието се насочва към това кога те трябва да започнат да намаляват лихвите, за да стимулират инвестициите и икономическия растеж.

"Екипът ни се вгледа назад в историята и заключението, което направи, е, че рискът от преждевременно облекчаване е по-висок от риска от леко забавяне", заяви Георгиева пред репортери по време на брифинг в Международния валутен фонд във Вашингтон, пише БГНЕС.

Коментарите на Георгиева идват ден, след като Комитетът за определяне на лихвените проценти на Фед на САЩ гласува да запази лихвените проценти на стабилно равнище. Председателят на Фед Джером Пауъл поля със студена вода идеята за намаляване на лихвените проценти на следващото заседание през март - което доведе до спад на акциите на Уолстрийт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай