Кралската рожба ще донесе поне Е281 млн. за икономиката

Кралската рожба ще донесе поне Е281 млн. за икономиката | StandartNews.com

Рибата е още в морето, а на Острова вече приготвиха тигана. Дни преди раждането на първата рожба на херцозите на Кеймбридж Уилям и Кейт неродената кралска особа вече е обект за бизнес, който е сериозна финансова инжекция за икономиката на страната.

Миналата година юбилеят на кралицата донесе печалба от 590 млн. евро от продажбата на сувенири и други продукти. През 2011 г. сватбата на принц Уилям с избраницата му Кейт Мидълтън събра също толкова приходи. Така че няма причина раждането на принца или принцесата на Кеймбридж да не зарадва търговците.

Въображението им вече заработи и те измислят какво ли не, за да се възползват от събитието. Още с първите неразположения на бъдещата майка на пазара се появиха "торбички за повръщане" срещу 3,5 евро с образите на Кейт и Уилям с новородено на ръцете. С наближаването на раждането продуктите от серията "кралско семейство" се множат. На първо място са класическите порцеланови дрънкулки, книгите и бебешките дрешки. Феновете на младата двойка могат да купят лигавник с корона или бебешки гащеризон за 81 евро. И тъй като образът на кралското семейство не е запазена марка, всеки може да го използва.

Търговците на Острова обаче не се задоволиха само с класическите сувенири. Луксозният хотел Гросвенър хаус в Лондон предлага на своите гости апартамент, обзаведен в духа на кралското семейство. Едното от помещенията е вдъхновено от детската стая на принц Уилям с люлка с балдахин, шезлонг за уморената майка и детски кът за хранене. Една нощ струва 2700 евро.

Фирмата за празнични артикули на родителите на Кейт също не закъсня със своя идея. Преди известно време компанията пусна нова колекция от картонени чинии на тема "Аз съм принцеса".

Поданиците на Нейно величество са убедени, че раждането на първото дете на Кейт и Уилям ще е от голяма полза за британската икономика. "Подобни събития повдигат за известено време самочувствието и помагат на търговците да реализират печалба", смята Манди Мърфи, която е говорителка на британската асоциация на търговците.

Според Центъра за търговски изследвания, който анализира потребителските тенденции в британското общество, празненствата в чест на новороденото ще донесат за два месеца на Великобритания 281 млн. евро. Анализаторите смятат, че 72 млн. евро ще бъдат похарчени за напитки, а 29 млн. евро - за храна. Сувенирите ще донесат над 92 млн. евро, а 88 млн. евро ще бъдат похарчени за книги и DVD, с които се отбелязва събитието.

Сребърно пени за всяко новородено

Раждането на бъдещия престолонаследник ще направи Лондон още по-привлекателен за туристите. Основавайки се данни от lastminute.com, в."Интернешънъл бизнес таймс" уверява, че дългоочакваното кралско събитие ще докара още повече гости в британската столица. Резеравациите на самолетни билети до Лондон са скочили с 17% през последната седмица на юни, а за същия период резервациите за хотелите са се увеличили с 13 на сто.

Според "Брейкинг нюз травъл" тенденцията трябва да продължи. Раждането на кралското бебе привлича най-много италианци. За една година полетите от Италия са се увеличили с 118%. Като че ли французите не са толкова чувствителни към случващото се на Острова. През юни туристите от Франция са се увеличили едва 12 на сто.

Идването на бял свят на кралското бебе обаче ще бръкне в джоба и на британците. Децата, които ще се родят във Великобритания в един и същи ден с първото дете на Уилям и херцогиня Катрин, ще получат щастливо сребърно пени. По случай паметната дата Кралският монетен двор е изработил 2013 сребърни монети с елемент от кралския герб на обща стойност 57 000 евро, които ще са за сметка на британските данъкоплатци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай