Кой кой е в екипа на Байдън

За първи път дами ще заемат ключови постове в администрацията на новия президент

Кой кой е в екипа на Байдън | StandartNews.com
  • За първи път дами ще заемат ключови постове в администрацията на новия президент


Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви първите  назначения в екипа си, който ще работи под слогана "Америка се завръща".
Дългогодишният дипломат и служител в сферата на националната сигурност Антъни Блинкън е избран за държавен секретар. Той е на 58 г., ветеран в американската дипломация. Кариерата си в Държавния департамент започва при Бил Клинтън. Освен че е служил на двама президенти демократи, е бил дълго време сътрудник в сенатската комисия по външни отношения. Блинкън взе активно участие в предизборната кампания на Байдън, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Дългогодишен съветник на новоизбрания президент, бъдещият шеф на американската дипломация ще трябва да положи големи усилия за възстановяване на връзките с традиционните съюзници на САЩ, които бяха разрушени при управлението на Доналд Тръмп. Според Блинкън разпадането на силните приятелски съюзи на САЩ с други страни при Тръмп са помогнали на стратегическия конкурент на Америка - Китай. Блинкън е на мнение, че отслабването на американската демокрация е навредило на аргументите на САЩ, че техният модел е по-добър от този на авторитаризма на Пекин. Възпитан и елегантен, 58-годишният прошарен Тони Блинкън изглежда пълна противоположност на предшественика си Майк Помпейо, който е по-непосредствен.
"Трудно може да се намери по-любезен, смирен и дискретен човек от него. Никой не помни да го е виждал разгорещен или ядосан", казва приятелят му от детинство Робърт Мали, президент на "Интернешънъл крайзисгруп".
Антъни Блинкън е бил заместник-държавен секретар при управлението на Барак Обама и в миналото е подкрепял американски военни намеси в името на човешките права. Тази силна привързаност към човешките права със сигурност се дължи до голяма степен на пастрока му Самюел Писар, един от най-младите оцелели от Холокоста.Този роден в Полша известен адвокат, специализиран в отношенията между западняците и съветския блок, се установява със семейството си в Париж, където Антъни Блинкън посещава престижното училище "Жанин Мануел", докато САЩ затъват в тресавището на Виетнамската война.
Биологическият баща на бъдещия шеф на американската дипломация е голям търговски банкер, а майка му Джудит Писар години наред ръководи Американския център в Париж, културно-художествена институция.Блинкън завършва Харвардския университет. Първо се посвещава на правото, а после - на политиката.
Блинкън свири и джаз, а после става страстен почитател на ПинкФлойд и на Бийтълс. Свири на китара в група в родината си, която изпълнява парчета на Бийтълс.По време на пандмията той композира свои рок балади, които изпълнява с гласа си на тенор, могат да се чуят в платформата Спотифай. Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален пратеник на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност. Байдън планира да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата. Кери е бивш сенатор от Масачузетс и държавен секретар във втората администрация на Обама. Той помогна за договарянето на Парижката сделка за климата, припомня Ройтерс.
Засега екипът на Байдън дава малко подробности в какво ще се изразява новия пост на Кери, но медиите вече го кръстиха "климатичен цар".  Де факто позицията ще е с ранг на министър в новото американско правителство. Кери ще бъде първото официално лице с подобен ресор, което е член на Съвета по национална сигурност.
Докато беше държавен секретар по времето на Обама, 76-годишният Кери определи климатичните промени като "като най-страховито оръжие за масово поразяване на света". За разлика от Тръмп новоизбраният американски президент е уверен, че климатичните промени излагат националната сигурност на САЩ на сериозен риск. Той смята, че глобалното затопляне води до регионална нестабилност, която провокира конфликти и ще въвлече американските въоръжени сили в повече хуманитарни и други мисии.
"Америка скоро ще има правителство, което третира климатичната криза като непосредствена заплаха за сигурността от спешен характер", заявиКери малко след обявяването на новата му позиция. Освен специален представител за климата, през 2019 г. той оглавява и многопартийна коалиция от световни лидери и обществени личности, наречена "Нулева световна война", чиято цел е постигане на нулеви въглеродни емисии в глобален мащаб. В ролята си на държавен секретар при управлението на Барак Обама през 2016 г. Кери положи подписа си под Парижкото споразумение за климата, което Доналд Тръмп наскоро формално успя да напусне.
Линда Томас-Грийнфийлд ще бъде назначена за постоянен представител на САЩ в ООН. Тя е афроамериканка, започнала работа в системата на Държавния департамент преди повече от три десетилетия, когато черните жени са били рядкост в американския дипломатически корпус, отбелязва АП. Нейният опит я поставя в добра позиция, за да изпълни целта на Байдън да върне САЩ към ролята им на водеща сила в ООН след четири години на администрация, пренебрегвала мултилатерализма и международните организации.
"Майка ми ме научи да ръководя със силата на любезността и на състраданието, за да направя света едно по-добро място", написа в Туитър Линда Томас-Грийнфийлд, след като стана ясно какъв пост ще заема.
АврилХейнс ще бъде новият директор на националното разузнаване и първата жена на този пост. Тя е била заместник-съветник по националната сигурност при Обама и първата жена заместник-директор на ЦРУ, припомня Ройтерс. Сега е номинирана да оглави един пост, създаден след атентатите от 11 септември 2001 г., за да координира работата на 17-те американски разузнавателни агенции.
АврилХейнс  си спечели репутацията, че не се страхува да каже истината, обяви Байдън при представянето й.  "Най-важното е, че ако тя научи за заплаха, приближаваща се до нашите брегове - било то нова пандемия или чужда намеса в нашите избори, тя неуморно ще вдигне тревога, докато не се предприемат действия", каза той. Според Байдън той е избрал "не политик или общественик, а професионалист за поста директор на националното разузнаване".
Хейнс е опитна джудистка и пилот на малък самолет. Описват я като много способна. По време на администрацията на Обама тя повлия на решението да САЩ да увеличат приема на бежанци в момент, в който сирийската война създаде потоци от мигранти.
Роденият в Куба АлехандроМайоркас ще бъде назначен за министър на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход, както и първият имигрант, заемащ поста. При управлението на Обама той беше начело на Службите по гражданство и имиграция и оглави прилагането на програмата срещу експулсирането на мигрантите, пристигнали незаконно в САЩ като деца. Тази програма обаче породи доста критики сред републиканците. Майоркас е на 61 години, роден е в Хавана, дошъл в САЩ на една годинка със семейството си - политически бежанци, припомнят Ройтерс и АП. Баща му е кубински еврейн, а майка му е румънска еврейка, потърсила убежище в Куба, посочва Франс прес. При Обама е бил заместник-министър на вътрешната сигурност, допълват Ройтерс и АП.
ДжейкСъливан ще бъде съветник по въпросите на националната сигурност. Съливан беше съветник по националната сигурност на Байдън, когато той беше вицепрезидент на Барак Обама, припомня Ройтерс. Работил е и като заместник-началник на канцеларията на държавния секретар Хилари Клинтън.
За министър на отбраната е сочена Мишел Флорной. Тя би била първата жена начело на Пентагона и е заемала водещи постове в министерството на отбраната при администрациите на Клинтън и Обама. Съветвала е и Байдън по въпросите на отбраната и е основала заедно с Блинкън консултантска фирма.
За министър на отбраната би могла да бъде избрана и ТамиДъкуорт - сенатор от Илинойс, изгубила двата си крака, когато хеликоптерът й попаднал под обстрел в Ирак, където тя служеше в американските сили през 2004 г. Ако бъде избрана за поста, тя би била първи министър от тайландско-американски произход. Дъкуорт дълго време беше сочена за евентуален кандидат за вицепрезидент на Байдън, но накрая той се спря на Камала Харис.
За поста министър на правосъдието се споменава името на Сали Йейтс - бивш заместник-главен прокурор и бивш главен прокурор за кратко в началото на мандата на Тръмп, който в крайна сметка я уволни за неподчинение, защото отказа да защити ограниченията за пътуване, въведени за гражданите на няколко мюсюлмански държави. Дъг Джоунс - бивш федерален прокурор с силни постижения в областта на гражданските права и сенатор от 2017 г., също е сочен за кандидат за поста на министър на правосъдието.
Байдън предвижда да назначи за министър на финансите бившата шефка на американската централна банка Джанет Йелън. Йелънбеше първата жена начело на Управлението за федерален резерв в периода 2014 г. - 2018 г. и също така - реномиран икономист. Ако номинацията й бъде потвърдена от Сената на Конгреса, тя ще стане първата жена на поста на министър на финансите на САЩ.
Йелън неотдавна се обяви за повече отпуснати от Конгреса средства за борба с безработицата и за подпомагане на малките компании в кризата.
Всички номинации на Байдън трябва да минат през одобрение на Сената, където обаче демократите нямат мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай