Корабът, който вкара Англия в анархията

Корабокрушението с Белия кораб доведе на власт династията Плантагенетите

Корабът, който вкара Англия в анархията | StandartNews.com

Каква щеше да е Англия без империята Анжу и династията на Плантагенетите, можем само да гадаем. Ясна е само причината, която ги доведе на власт в средата на 12 век – „Белият кораб“, който точно преди 9 века - на 25 ноември 1120 година, потъна край бреговете на Нормандия и отнесе на дъното единствения син на английския крал Хенри І.

Историята на Плантегенетите  е толкова шокираща и брутална, участниците в нея са толкова безмилостни, порочни и сурови, че е трудно да се повярва, че те не са измислени от Холивуд. Но тя е реална – едно семейството, което се издига от хаоса, мрака и насилието на Средновековието, за да установи контрол над Англия. Поколение след поколение те са управлявали страната в продължение на повече от триста години. Безмилостно са сразявали всяка конкуренция, за да се превърнат в най-голямата английска династия на всички времена. Историята на Плантагенетите е дори по-шокираща, брутална и изумителна от всичко, сме гледали в сериала на „Game of Thrones“.

Този род английски крале започва да се нарича „Плантагенет“ едва през 15 век, а в историографията названието се утвърждава едва през 18 век. Те обаче слагат отпечатък на историята още през 12-ти век. Прозвището идва от бащата на Хенри II - Жофроа V д'Анжу, който бил наричан Плантажене заради навика си да украсява шлема си с клонче жълтуга. Сдобива се с властта в Англия след като Хенри І го жени за овдовялата си дъщеря. Тя остава единствен наследник за трона след трагедията с кораба.

Историята е добре позната. На 25 ноември 1120 г. в пролива Ламанш край бреговете на Нормандия „Белият кораб“ потъва като загиват около 300 англонормандски аристократи, включително наследникът на английския престол Уилям Аделин. Плавателният съд е построен в Нормандия от Томас Фиц-Стефан, чийто баща е бил капитан във флота на Уилям Завоевателя по време на завоюването на Англия. Считан е като един от най-добрите нормандски кораби, построен по последна дума на тогавашната техника. Малко преди трагегията бил напълно преоборудван.

Преди отплаването англичаните ликували след като успели да потушат въстанието на бароните на Нормандия и отблъснали нахлуването на Луи VІ. Кралят  Хенри І решил да се върне в Англия. Предложили му да прехвърли Ламанша с „Белия кораб”, но той в последния момент си договорил друг плавателен съд. Дали планът е бил да бъде удавен самия крал?  В крайна сметка на палубата се появил 17-годишният му син Уилям заедно с голяма група придворни и англонормандски аристократи. Те са били около 300 души, включително 140 рицари и 18 знатни дами. Освен принца сред тях били и две незаконно родени кралски деца - Ричард и Матилда (Хенри I има между 20 и 25 извънбрачни деца) и десетки големи англонормандски барони.

Сред пътниците трябвало да е Стивън Блуаски, племенник на краля, но точно преди отплаването той слиза на брега, оправдавайки се, че заболял от дизентерия. Това е втората загадка в трагедията, предвид факта, че именно той после претендира за престола.

Изпращането на „Белия кораб” е съпроводено с празненство и пиене на вино, доставено на борда в голямо количество по заповед на принц Уилям и в резултат пътниците и екипажът се намирали в състояние на силно алкохолно опиянение. Забавянето на няколко от пътниците задържало кораба в пристанището чак до късната вечер на 25-ти ноември, а останалите кораби на английския крал вече се намирали в Ламанша.

Добре почерпени, младоците дали команда на капитана да се гребе възможно най-бързо, така че не само да настигнат краля, а първи да влязат в Англия. При излизането от естуара на Сена, недалеч от Барфльор, „Белия кораб” в тъмнината се натъкнал на плитка скала във водата, напълнил се с вода и бързо потънал.  Удавили се всички пътници на борда, без един.

Според легендата принц Уилям успял да се качи на спасителна лодка, но сестра му и другите придворни дами го помолили да ги качи и тях. Докато те се прекачвали, други хора от потъналия кораб се опитвали да се качат на нея. Накрая тя се преобърнала и всички потънали. Митовете назовават сестрата с името Матилда, но тя няма нищо общо със законната дъщеря на краля, известна още като кралица Мод и майка на крал Хенри ІІ, която по времето на трагедията е била омъжена за германския император Хайнрих V и е носила името Аделаида.  

Единственият оцелял е някой си Беролд от Руан, който после разказал как се  епотопил корабът. Спасил се като доплавал до една скала, на която преседял часове преди да го открият.

Според преданията, корабокрушението е станало, защото не са позволили на свещеници да се качат предварително на него и да го осветят след ремонтните работи.

Гибелта на принц Уилям, единствен законен син и наследник на крал Хенри І, идва като попътен вятър за разгромените французи. Скоро след трагедията в Нормандия отново избухва въстание, подкрепяно от френския крал Луи VІ. Целта му била да възкачи  на нормандския престол Уилям Клинтън, племенник на Хенри І.

В това време обаче кралят на Англия не мислил за империята, а жалил сина си. Затворил се в себе си и до края на живота си не се е усмихвал. Единствена утеха била дъщеря му Аделаида – Матилда, която често го посещавала, но първоночално изобщо не била в плановете му за наследство.

Той избрал за наследник на трона Стивън Блуаски, щастливо разминал се с плаването на „Белия кораб” и още по-щастливо оздравял от дизентерията. Но след поредица от предателства кралят разбрал, че избора му е грешен и през 1125 г. решил да провъзгласи за своя наследница дъщеря си Аделаида-Матилда (бъдещата кралица Мод).

Перспективата да се възкачи на престола жена предизвикала силно недоволство сред част от англонормандските аристократи. Въпреки това, Хенри я викнал при себе си дни след като тя овдовяла и на 1 януари 1127 г. принудил бароните си да ѝ се закълнат във вярност. За да усмири французите, месеци след това кралят уредил брака ѝ с 16-годишния граф Жофроа д`Анжу Плантагенет, от когото през 1133 г. тя ражда бъдещия английски крал Хенри II.

Гражданската война или Анархията започва веднага след смъртта на Хенри - през 1135 г., а един срещу друг се изправят императрица Мод и Стивън като внук на Уилям Завоевателя. Битката им за власт продължава 20 години, през което време синът на Матилда – Хенри II възмъжава и минава през продължително обучение на именити френски филосохи. Сяда на трона едва през 1154 година.

Проклятието от „Белия кораб“ обаче го спохожда и него. Загубва първородния си син и е принуден от жена си да даде властта на втория - Ричард Лъвското сърце, възпят от трубадурите за военните му подвизи, но и охулен от народа заради високите данъци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай