Конспирациите може да прецакат ваксината

Те са подсилвани отчасти заради липсата на надеждна информация

Конспирациите може да прецакат ваксината | StandartNews.com

Теориите на конспирация за ваксините срещу COVID-19 играят "огромна роля" в социалните мрежи, подсилвани отчасти заради липсата на надеждна информация, което може да застраши тяхната ефикасност. Това предупреждава неправителствена организация, специализирана в дезинформацията, съобщава "Франс прес".

"Когато хората не могат лесно да получат достъп до надеждна информация относно ваксините и когато недоверието към действащи лица и институции, свързани с ваксините, е високо, дезинформационните разкази се наместват, за да запълнят вакуума", се изтъква в доклада на First Draft.

"Достигнахме ключов и свръхчувствителен кръстопът, където нарастващите нива на скептицизъм към ваксините може не само да застрашат ефективността на потенциалната COVID-19 ваксина, но и изобщо на ваксините", предупреждават от неправителствената организация.

"Конспиративните теории относно ваксините като цяло и ваксината срещу COVID-19 по-конкретно играят огромна роля в социалните мрежи, особено във франкофонските пространства", заключава групата, която е основана през 2015 г. и се смята за авторитет по отношение на дезинформацията.

Много публикации са свързвали ваксините с конспиративни теории като убеждението, че бъдеща COVID-19 ваксина ще бъде използвана за микрочипиране на хора и за разработване на системи за масово проследяване на населението.

"Някои публикации твърдяха, че новата потенциална COVID-19 ваксина на Moderna ще промени ДНК на хората, а някои публикации представят mRNA ваксината като окончателна бъдеща ваксина срещу COVID-19 или са дискредитирали всички бъдещи COVID-19 ваксини", изтъкват от First Draft.

"Други дори свързват ваксините и mRNA ваксините на Moderna като цяло с целенасочени усилия за обезлюдяване или злонамерени човешки инженерни програми", допълват от неправителствената организация.

First Draft отбелязват, че опасенията във връзка с ваксините обединяват широк кръг от различни общности, включително либертарианци, антиваксъри, Ню Ейдж групи и поддръжници на QAnon.

"Трябва да намерим начин да признаем несигурността и страховете на хората, вместо да ги отхвърляме, и да изградим мостове между здравните експерти и колебаещите се по отношение на ваксините", добавят от First Draft.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай