Китай праща на Луната богиня

Космическият апарат "Чанъе-5" ще бъде изстрелян през 2017 г.

Китай праща на Луната богиня  | StandartNews.com

През 2017 г. Китай планира да изстреля на Луната космическия апарат "Чанъе-5", кръстен на богинята на Луната от китайската митология. Това съобщи на пресконференция официалният представител на Комисията за наука, техника и промишленост У Чжицзян. Работата по създаването на "Чанъе-5" върви добре, добави той. След успешната реализация на проекта "Чанъе-3" започва третият етап на китайската лунна програма - изпращането на "Чанъе-5" и "Чанъе-6". На този етап поставената задача е да бъдат доставени на Земята образци от почвата на Луната.

Междувременно първият китайски луноход "Нефритен заек" и спускаемият модул "Чанъе-3" са се снимали един друг на повърхността на Луната. Преди да бъде направена снимката, луноходът се е отдалечил от модула на около девет метра, уточнява "Синхуа". Снимките показват космическия апарат в Залива на дъгите, а соларните панели на апарата са отворени за генериране на енергия. Нефритеният заек беше изпратен на спътника на Земята чрез космическия апарат "Чанъе-3", който в събота се прилуни меко. Стокилограмовият луноход е оборудван с апаратура и може да се придвижва с около 200 метра в час.

Планирано е "Нефритеният заек" да остане на Луната около 3 месеца. Прилуняването на космическия апарат е от ключово значение за програмата на Пекин, която включва планове за постоянна орбитална станция до 2020 година и изпращането на човек на Луната. За Китай тези проекти са символ на ръста на страната на световните пазари и технологичния напредък. Една от главните цели за изпращането на лунохода е проучването за природните богатства на Луната. Смята се, че на Луната има залежи от уран, титан и различни минерали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай