Китай стисна зъби, изпрати съболезнования за Елизабет Втора

Елизабет е първият британски монарх, посетил Китай - това стана през 1986 г.

Китай стисна зъби, изпрати съболезнования за Елизабет Втора | StandartNews.com

Президентът Си Цзинпин изказа днес съболезнования от Китай до британското кралско семейство за смъртта на кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

Си отбеляза в изявлението, че Елизабет е била първият британски монарх, посетил Китай - това е станало през 1986 г.  “Нейната смърт е голяма загуба за британския народ”, заяви той.

По думите му Китай е готов да работи с новия британски крал Чарлз Трети, разглеждайки това като възможност за насърчаване на двустранните отношения и допринасяне на полза за двете страни и техните народи.

Китайският премиер Ли Къцян също изпрати послание, в което изрази съболезнования на британската министър-председателка Лиз Тръс.

Смъртта на Елизабет Втора се превърна във водеща тема в китайските социални мрежи. Според много хора кончината й бележи края на една епоха.

Отношенията между Великобритания и Китай в момента са съпътствани от напрежения заради човешките права, търговията и суровите мерки на китайските власти срещу свободата на словото и политическата опозиция в бившата британска колония Хонконг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай