„Хитлерови“ пенсии за белгийски нацисти

До 1275 евро обезщетение за бойците на Третия райх

„Хитлерови“ пенсии за белгийски нацисти | StandartNews.com

„Хитлерови“ пенсии за белгийски нацисти

 

В Белгия 27 души продължават да получават пенсии от Германия, отпуснати им през 1941 г. с указ на Хитлер, пише вестник De Morgen. Отбелязва се, че всички те са нацисти, които са се борили за фашистка Германия по времето на Втората световна война, или наследниците им. Тези пенсии били гарантирани на бившите войници на Третия райх лично от Хитлер за "лоялност, вярност и послушание".

Размерът на паричните обезщетения варира от 425 до 1275 евро. Германия е принудена да ги изплаща поради факта, че е станала правоприемник на Третия райх и е поела всички задължения на бившата държава, включително и пенсиите.

Изданието отбелязва, че тази новина особено много е разгневила депутатите от белгийския парламент. Група парламентаристи вече подготвяли резолюция, в която се призовава правителството спешно да разреши тази ситуация по дипломатичен път и да спре да изплаща тези пари. Според „Де Морген“ обаче те най вече са обезпокоени от факта, че в белгийската хазна не е влязъл нито цент данъчни отчисления от тези пенсии.

През 2016 г. изданието на RTL изнесе информацията, че Германия е изплащала пенсии на жители на Белгия, които са се били на страната на нацистите, но не са били посочени нито имена, нито суми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай