Кения въвежда закон за цензурата

Кения въвежда закон за цензурата | StandartNews.com

Найроби. Кенийските медии реагираха остро на заложените в закон правила, които ограничават правата на журналисти и публицистични издания с налагането на свирепи глоби за неспазване на правилата, предаде БГНЕС.

Според нововъведената законова мярка, гласувана от парламента в африканската страна, беше създаден Апелативен съд за комуникациите и мултимедиите.

Институция има правото да налага глоби до 20 млн. кенийски шилинга /173 000 евро/ на нарушителите и дори да забранява на журналисти да работят като такива. Законът, който трябва да бъде одобрен от президента Ухура Кенята, освен това въвежда за радио-и телевизионните програми задължението 45% от ефирното време и от рекламите да съдържат национални елементи.

Вестник "Дейли Нейшън" определи закона като връщащ Кения в "мрачните времена" и приравняващ я с държави като Зимбабве, Куба, Етиопия и Кувейт. "Парламентът просто зачерта правата на медиите", коментира вестникът. И продължава с коментар: "И си струва да зададем въпроса какво би попречило на парламента утре да отмени и независимостта на съдебната система?". В. "Стар" констатира, че на практика новият закон дава право на правителството да контролира медиите. В. "Стандард" е на мнение, че е нанесен сериозен удар върху демокрацията и свободата на словото.

Законът беше екстрено приет, след като в медиите се появиха заснети от охранителни камери кадри, на които се вижда как кенийски бойци, участващи в освобождаването на заложници от превзетия през септември от ислямистки терористи мол в Найроби, на практика се отдават на плячкосване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай