Капсулата на "СпейсЕкс" добрижава Земята

Това ще е първо приводняване на американска пилотирана капсула от 45 години след завръщането на "Аполо" в Тихия океан от съвместната мисия със Съюз

Капсулата на "СпейсЕкс" добрижава Земята | StandartNews.com

В близкия час ще се осъществи приводняването на космическата капсула "Индевър" на частната компания "СпейсЕкс" с двама астронавти на борда - първите, излетели от американска земя след "пенсионирането" на совалките преди девет години.

Боб Бенкен и Дъг Хърли отделиха кораба си от Международната космическа станция преди около 20 часа и в момента се насочват към мястото на завръщане в Мексиканския залив. То е подбрано далеч от пътя на урагана Исаяс, който застрашава Флорида.

Контролът на мисията внимателно следи скоростта на вятъра, морското вълнение и прогнозите за времето, за да разреши навлизане в атмосферата. Едва тогава двигателите на капсулата ще се задействат за начало на високоскоростно спускане при загряване до 2 хиляди градуса откъм защитената страна.

Предвидени са два комплекта парашути за меко спускане край Пенсакола. Това ще е първо приводняване на американска пилотирана капсула от 45 години след завръщането на "Аполо" в Тихия океан от съвместната мисия със Съюз.

"Най-важната част е завръщането ни у дома. Хубаво приводняване край Флорида ще затвори кръга, така че Съединените щати да изстрелват отново астронавти", заяви Робърт Бенкен.

Бенкен и Хърли излетяха в края на май с ракетата „Фалкон -9“, след като НАСА предостави мисиите на ниска орбита на частния бизнес. Първият доставчик стана „СпейсЕкс“, повечето от компонентите на носителя са за многократна употреба. Експерименталната мисия продъължи два месеца съвместно с руско-американския екипаж на станцията.

"Докато съм жив ще помня невероятната обща работа и постигнатото с връхна точка четирите космически разходки", сподели Хърли.

При успешна развръзка сега НАСА планира да започне рутинни мисии на "СпейсЕкс" още в края на септември. Очаква се капсулата „Индевър“ да полети отново догодина, а в екипажа да бъде Меган Макартър, съпруга на Боб Бенкен, който обещава съвети за опаковане на багажа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай