Камерън напусна "Даунинг стрийт" 10

Камерън напусна "Даунинг стрийт" 10 | StandartNews.com

Дейвид Камерън излиза за последно от "Даунинг стрийт" 10. Тази вечер британският премиер ще посети кралица Елизабет Втора, за да й предаде официално оставката си.  Вече има информация, че в момента наследничката му Тереза Мей е при кралицата, където поема мандат за сформиране на ново правителство. 

В последно изявление пред „Даунинг стрийт" 10 той посочи, че за него е било изключителна чест да работи там и допълни, че единственото му желание е „продължаващ успех за тази велика държава, която обичам толкова много".

Заобиколен от съпругата си Саманта и трите си деца, Камерън заяви, че Великобритания сега е много по-силна от времето, когато той за първи път поел премиерския пост през 2010 г. След изказването си той ще посети Бъкингамския дворец, където ще депозира официално оставката си.

По-рано днес Камерън се сбогува и с парламента - той призна, че ще му липсват бурните аплаузи. 

Именно Камерън обеща по време на предизборната си кампания за парламентарните избори в страната през 2015 г. да проведе референдум за членството на страната в ЕС. На допитването, което се състоя на 23 юни тази година, 52% от британците подкрепиха излизането от съюза, припомня БГНЕС.  

Камерън беше и едно от водещите лица на кампанията за оставане в рамките на ЕС. За оставането в съюза се обяви и бъдещият наследник на премиерския пост Тереза Мей, въпреки че тя не участваше така активно в агитационните мероприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай