Какво следва за България след като Русия излезна от сделката със зърното

Европейския съюз увеличава транзита на зърно по суша

Какво следва за България след като Русия излезна от сделката със зърното | StandartNews.com

След като Руския излезна зърнената сделка, Европейският съюз ще трябва да увеличи транзита на зърно от Украйна по суша. България и още 4 държави призоваха забраната за внос на украинска селскостопанска продукция да се удължи и след 15 септември.

Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на външните министри от блока на 20 юли. Също така той даде отговор на въпрос поставен вчера от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, за удължаване на забраната за внос на четири зърнени продукта от Украйна."В допълнение към морския маршрут (затворен заради края на Черноморската инициатива - бел. ред.) имаме линии на солидарност, които ни позволяват да изнасяме много зърно през черноморските пристанища, принадлежащи на държави от ЕС. Това зърно идва през границите на държавите членки на ЕС с Украйна. Този поток трябва да се увеличи. Ако морският маршрут бъде затворен, трябва да увеличим вноса на зърно, което да изнасяме през нашите граници. Необходими са големи усилия от страна на съседите на Украйна, те ще трябва да направят повече, като отворят границите и улеснят транспорта", каза Борел, цитиран от БГНЕС.

Първоначално ЕК беше категорично против въвеждането на забрана за внос на украинско зърно и се опита да реши проблема, като отпусна целева помощ на източноевропейските аграрни производители в размер на около 200 млн. евро, но това не даде резултат. Вчера петте държави се споразумяха за обща декларация за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември, като същевременно се запази транзитът. На срещата бяха поканени ръководителите на съответните ведомства на Украйна и Молдова.

"Полша няма да отвори границите си за внос на украинско зърно, ако забраната на ЕС не бъде удължена след 15 септември", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки на 19 юли, цитиран от местната агенция PAP.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай