Какви санкции налага Европа на Русия

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции

Какви санкции налага Европа на Русия | StandartNews.com

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в нарушаване на международното право и неизпълнение на поетите от нея ангажименти.

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна Жозеп Борел.

"Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари", каза той.

Според Борел 351 депутати от Държавната дума, които са гласували за независимостта на Донбас, са включени в черния списък на ЕС. 

ЕС също така забранява бизнес отношенията си с ЛНР и ДНР и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС, каза Борел.

Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви той.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас.

Руският президент не е включен в списъка със санкции на ЕС.

Борел приветства решението на Германия да спре сертифицирането на "Северен поток-2".

Върховният представител на ЕС предупреди Минск, че е готов да наложи санкции срещу беларуски служители, които подкрепят действията на Русия.

Той допълни, че санкциите срещу Русия могат да бъдат удължени, ако конфликтът в Донбас продължи да ескалира.

ЕС ще продължи да полага дипломатически усилия, особено в рамките на ООН и ОССЕ, за да върне Русия на масата за преговори.

"Предпочитаме дипломатическия път, ще продължим дипломатическите усилия, особено във формат ОССЕ и ООН, за да върнем Русия на масата за преговори", каза Борел.

"Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена", каза още френският външен министър, добавяйки ,че няма да има среща с Лавров в Париж в петък.

Френският президент и британският премиер Еманюел Макрон и Борис Джонсън се споразумяха да работят съвместно за налагане на санкции на компании и физически лица в Русия, които насърчават агресията в Украйна. Джонсън и Макрон се съгласиха също, че признаването на ДНР и ЛНР от страна на Русия е грубо нарушение на международното право.

В понеделник Москва призна републиките Донецк и Луганск след призиви на лидерите на републиките в Донбас, които бяха отправени в момент, когато регионът беше подложен на постоянен обстрел от украинските сили. Президентът Путин нареди в региона да бъде разположена мироопазваща мисия, която да спре кръвопролитията.

По-рано блокът заплаши да наложи санкции на Русия заради признаването на Луганската народна република и Донецката народна република за независими държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства съгласието между страните от ЕС за налагане на нови санкции срещу Русия.

В изявлението си тя отбеляза, че ЕС остава в готовност да въведе допълнителни санкции при необходимост. По нейните думи процесът по утвърждаването на новите санкции, предложени от ЕК, ще завърши много скоро.

Ще направим така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия, посочи тя. Фон дер Лайен подкрепи решението на Германия да спре развитието на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток".

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица, а Германия предприе стъпки за спиране на сертифицирането на газопровода "Северен поток-2".

ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия, призова тя. Фон дер Лайен определи като напълно неприемливо признаването от Русия на независимост за украинските региони Донецк и Луганск. Русия нарушава основни принципи на международното право, отбеляза тя.

Председателят на ЕК добави, че ЕС е единен и действа бързо. По-рано днес зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович съобщи, че още тази вечер посланиците на страните от ЕС в Брюксел се очаква да направят първата стъпка за въвеждането на новите санкции, след като мерките бяха обсъдени в следобедните часове на неофициално заседание на европейските външни министри в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай