Каква е съдбата на пленените български моряци

Продължават преговорите за освобождаване на нашенците

Каква е съдбата на пленените български моряци | StandartNews.com

Продължават преговорите за освобождаване на нашите моряци от корабите "Галакси Лийдър" и "Руен", заяви премиерът Николай Денков. В първия случай разговори се водят с хутите, а във втория - с пиратите, отвлекли "Руен". В "Денят започва" по БНТ Александър Тодоров от "Меритайм.бг" потвърди, че капитанът и помощник-капитанът от "Галакси Лийдър" са добре. Медията е успяла да се свърже с представители на йеменските бунтовници.

Двамата български моряци на борда на похитения кораб "Галакси Лийдър" са добре, е потвърдил говорителят на йеменските бунтовници хути пред журналиста от "Меритайм.бг" Александър Тодоров. По думите му, корабът продължава да се намира на пристанище "Ходейда". Хутите са заявили пред него, че нямат проблем с България или друга държава, която не участва във войната между Израел и "Хамас".

"Ние нямаме никакъв проблем с България. Може би ще разглеждаме този въпрос през следващите дни, ако има възможност да се върнем в страната си, но със сигурност се стараем и полагаме усилия да свърши проблема в Газа изцяло и те и корабът да си тръгнат", заяви Насрeдин Амер, говорител на йеменските бунтовнции хути, пише БНТ.

Хутите не са изключили възможността сънародниците ни да бъдат освободени. Моряците ни са в добро здраве и са имали възможност да се чуят с близките си. 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник-капитан Данаил Веселинов бяха сред отвлечените на 19 ноември на борда на "Галакси Лийдър".

"След като предадохме призив от семействата за освобождаване на моряците Амер заяви, че този въпрос по всяка вероятност ще бъде разгледан на най-високо ниво в движение "Ансар Аллах" тъй като хутите разбират, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също така Алмер заяви, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в сила, въпреки въздушните удари", каза Александър Тодоров, журналист от "Maritime.bg".

Българските власти продължават преговорите с хутите за двамата ни моряци, обяви премиерът Николай Денков:

"Има разговори с хутите през външно министерство. Знаете, че те се отнасят сравнително добре, доколкото имаме информация, двамата - капитанът и помощник-капитанът, които са там, така че там въпросът политически как ще се развият отношенията с хутите, Йемен, Иран, който ги подкрепя, и т. н."

Не е ясно дали нашите моряци на другия кораб "Руен", отвлечен в близост до остров Сокотра на 240 км. от Сомалия, имат възможност да се чуват с близките си и как биха могли да бъдат освободени.

"По отношение на другите, както и друг път е ставало дума, това си е чисто пиратски акт, така че там преговорите са на ниво какъв ще е откупът, кога, какво и що. Информация има и за тях. Няма в момента нещо обезпокоително. Знаете, че раненият моряк беше изтеглен, за който имаше риск, така че към момента това е информацията", заяви Николай Денков, министър-председател.

На борда на кораба при отвличането е имало 8 души българи, като един от членовете е бил евакуиран на кораб на индийските военоморски сили за оказване на медицинска помощ. Страната ни търси възможности и за посредничество на държави от региона.

"Но, разбира се, трябва да се внимава, защото това са и дипломатически усилия, така че трябва да се действа много внимателно. Затова и към външно министерство, за да е сигурно, че не се правят грешни стъпки. Да, използват се такъв тип посредници", каза още Денков.

"Тук промяна няма, наистина от ден първи ситуационният център и екипът в МВнР заедно със службите в България и международните партньори следим ситуацията отблизо, ние можем само да сме благодарни за доброто отношение и е важно в този момент да запазим дискретност, за да си дадем шанс наистина нашите българските моряци да ги видим отново живи и здрави в страната", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Не е ясно дали има поискан откуп за моряците ни на кораба "Руен", които са в плен от декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай