Кадафи финансирал кампанията на Саркози

Близки до предишния френски президент определиха изказванията като "възмутителни"

Кадафи финансирал кампанията на Саркози | StandartNews.com

Либия е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 година. Това е заявил пред френски съдия известният посредник на междудържавни сделки Зияд Такиедин. Той е посочил, че разполага с доказателства за това, съобщи "Индипендънт". Такиедин е разкрил данните на 19 декември по време на разпит. Той твърди, че разполага с документи, доказващи, че бившият либийски лидер не само е финансирал кампанията на Саркози, но е продължил подкрепата си и след победата на предишния френски президент.

Незаконните плащанията са надвишили 50 милиона евро, което потвърждава твърденията на сина на Кадафи - Сейф ал Ислам. Източници, близки до Саркози, определиха изказванията на Такиедин като "възмутителни" и "съчинени заради лични интереси".

Такиедин е известен с посредничеството си при оръжейните сделки между Франция и Либия и между Франция и Пакистан. Не са тайна и близките му отношения с някои приближени на Никола Саркози. Заради разследване срещу него, му е наложена забрана да напуска Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай