Израел и Палестина подновяват преговорите

Израел и Палестина подновяват преговорите | StandartNews.com

Тел Авив. Израелското правителство одобри законопроект, по силите на който всеки мирен договор с палестинците подлежи на референдум, казаха от офиса на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, предаде Ал-Джазира.

"Всяко споразумение, което може да бъде постигнато в преговорите ще бъде подложено на референдум", гласи изявлението.

"Важно е за такива исторически решения всеки гражданин да трябва да гласува директно по въпрос, решаващ бъдещето на страната."

Палестински представител заяви пред АФП в събота, че с посредничеството на САЩ се подновяват преговорите, които са в застой от септември 2010 г.; очаква се разговорите да започнат във Вашингтон във вторник.

Информацията засега е не официално потвърдена.

Израелските медии съобщиха, че проектозакона може да мине за първо четене тази седмица.

Ако бъде прието, референдумът ще бъде окончателно приемане на всеки договор след ратификация от страна на правителството и парламента.

Проектът се разглежда като жест към десните министри в кабинета, които се страхуват от очакваните отстъпки, които могат да бъдат изисквани от Израел в преговорите.

Промяната ще има значение за всякаква териториална промяна на Израел и ще включва частите от основно арабския Източен Ерусалим, който Израел завзе в Шестдневната война от 1967 г - действие, което никога не бе признато от международната общност.

Палестинците твърдят, че Източен Йерусалим ще бъде столица на бъдещата палестинска държава.

Израел изключва отстъпки и суверенитета си над всяка част от това, което нарича своята "вечна и неделима столица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай