Иван Иванов: Мамо, знаеш, че те обичам

Иван Иванов: Мамо, знаеш, че те обичам | StandartNews.com

София. Футболист номер 1 на България за 2013 г. Иван Иванов не скри радостта си от наградата, но и призна, че е леко изненадан. На сцената той посвети отличието на покойната си майка. Иванов говори и за трансфера си от "Партизан" в "Базел", за бъдещето си, както и за националния отбор.

- Колко тежка е тази награда?

- В буквалния смисъл си е наистина тежка, но ще намеря сили да я занеса до вкъщи. Много съм развълнуван. Това е оценка за моя труд през последните 2-3 години. Показах израстване. Може би това, което хората са очаквали да се случи, като бях по-малък, най-накрая се случи.

- Ти каза, че си минал през много перипетии, какво ти коства да стигнеш до тук?

- Животът на един футболист е много сложен. Жертва се почти всичко. Често журналистите го изкарват лесен, но не е такъв. Преминава се през куп проблеми и психически препятствия. Един ден, когато имах проблем, седнах и поговорих с моята майка и осъзнах, че така нещата не могат да продължават. Трябва да си променя държанието и отношението си и това даде резултат.

- Ти посвети наградата си именно на нея?

- Разбира се, тя винаги е била зад мен. С нея много си приличаме. Имахме емоционална връзка.

- Ако имаше възможност, какво щеше да й кажеш?

- Че я обичам, тя си го знае.

- Очакваше ли този приз?

- Не мислех, че ще съм на първо място. Вече казах, че тайно се надявах вътрешно да съм тройката. Това ми беше желанието. Останах изключително изненадан.

- Кой мислеше, че ще спечели?

- За мен моят фаворит беше Ивелин Попов. Ако можех, щях да гласувам за него. Всеки един от първите 4-ма заслужаваше.
- Извървя много дълъг път, какво се случи през последната година?

- Показах постоянство. Трансферът от "Партизан" в "Базел" оказа някакво влияние. Мачовете в Шампионската лига също. Показах добро ниво, с изключениена последния двубой, в които ме изгониха. Това много ме разочарова, заради мен загубихме мача.

- Гледа ли "Левски" - ЦСКА?

- Не бях на стадиона, но го гледах с приятели. Надявах се моите бивши съотборници от ЦСКА да бият. Даже чувствах вътрешно, че ще стане така. Видяхте даже, че те играха по-добре, но това е футболът.

- Какво би посъветвал младите?

- Да тренират, да слушат треньорите си и майките си.

Лъчо Николов-Чезари: Баща му е луд левскар, не искаше да го пуска

Бизнесменът Лъчо Николов-Чезари е известен привърженик на ЦСКА. Преди години движеше и мениджърска агенция. Именно Чезари докара Иван Иванов-Русия на "Армията" от "Македонска слава". Ето прелюбопитната история от първо лице.

"Иван беше на 16 години, когато го докарах в ЦСКА. Говорих с тогавашния шеф Стефан Орманджиев да го вземем от Благоевград. Обадих се на треньора му. Каза ми, че Иван го нямало, защото отишъл някъде с колелото да играе карти. И отиде да го търси. След час се чухме. Отначало не искаше да повярва, че го иска ЦСКА. Няколко пъти попита: "Сериозно ли е?". Така се случи, че като юношески национал трябваше да присъства на другия ден на "Футболист на годината" в НДК. Направихме среща. Дойдоха родителите му от Златица. Бащата е луд левскар, караше тогава ИФА. Скочи веднага: "Абсурд е синът ми да отиде в ЦСКА". Майката, Бог да я прости, го сръчка с лакътя. Тя надделя. ЦСКА извадиха 10 000 лева - 7 бона на "Пирин" и 3 за мен. Моите ги дадох на бащата. От "Левски" бяха пращали няколко пъти Цанко Цветанов да гледа Иван. Цанко му казал: "Отивам да празнувам Коледа в Германия и, като се върна, те искам на "Герена". Аз обаче обясних, че шансът е ЦСКА. В "Левски" тогава бяха Топчо, Рендето, Коловати, къде ще хване ръка! Помня, като излязохме от кабинета на Орманджиев, Иван още не вярваше, че е подписал контракт. Попита ме: "Наистина ли съм футболист на ЦСКА, мога ли да се похваля на приятелите". Влязохме при Лазар Василев да му отпуснат стипендия, че семейството нямаше големи финансови възможности. Отначало Лазар отказа, но заради мен направи изключение и разписа 180 лева месечно. Много съм помагал, купувал съм му обувки, плащал съм прегледи. Знаех, че ще стане футболист. Тогава за още 50 000 лева можех да доведа Станислав Манолев, в Благоевград му викаха Рапаич. Също мой клиент. Орманджиев обаче го отказа. В "Литекс" обаче не спят. Вдигнали го с една кола за Ловеч, взели му телефона, за да не ме предупреди. И Станислав подписал. На другия ден се усетили, че мога да спра правата му. Стойчо Стоилов ми направи среща в София. Предложиха пари. Отказах категорично. Успокоих ги, че няма да спирам никакви права, нека момчето се развива при тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай