Италия си отдъхна, добри новини от "Газпром"

Руският енергиен гигант спря преноса на синьо гориво за страната на 1 октомври

Италия си отдъхна, добри новини от "Газпром" | StandartNews.com

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви възобновяване на транзита на газ през територията на Австрия, а оттам - и доставките за Италия, съобщава БГНЕС.

"Заедно с италианските купувачи успяхме да намерим решение за формата на взаимодействие в контекста на регулаторните промени, настъпили в Австрия в края на септември", казват от компанията. 

Австрийският оператор е готов да потвърди транспортните номинации на "Газпром експорт", като по този начин ще се възобновят доставките на руски газ през Австрия, допълват от компанията.

"Газпром" спря преноса на синьо гориво за Италия на 1 октомври. Тогава от руска страна обявиха, че това се е наложило, тъй като австрийският оператор е отказал да потвърди "номинации за транспорт" след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември. От австрийското Министерство на енергетиката отговориха, че "Газпром" не е подписала никакви промени в договора, които отразяват корекции в техническите правила, каквито обикновено се правят в началото на всяка газова година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай